Kálmán Olga is válaszokat akar: nyílt levelet írt

Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője nyílt levélben fogalmazta meg kérdéseit azzal kapcsolatban, hogy Balog Zoltánnak volt-e köze ahhoz, hogy K. Endre köztársasági elnöki kegyelmet kapott.

2024. február 13., 16:03

Szerző:

Az elmúlt napokban joggal rázta meg a közvéleményt az a hír, hogy egy súlyos pedofil bűncselekmény kapcsán elítélt bűnöző köztársasági elnöki kegyelmet kapott. Az államfő és a volt igazságügyi miniszter lemondott, de tettükre nem adtak magyarázatot. Egyikőjük sem árulta el, hogy kinek a közbenjárására hozták meg a kegyelmi döntésüket – kezdte nyílt levelét Kálmán Olga, amit a Magyarországi Református Egyház Zsinat Elnökségének címzett. A Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője úgy folytatta: „a Direkt36 oknyomozó portál 2024. február 11-i cikke szerint viszont Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinati elnöke volt az, aki Novák Katalin államfőnél lobbizott a bicskei gyermekotthon börtönbüntetésre ítélt egykori igazgatóhelyettesének elnöki kegyelméért”.

„A bírósági ítélet szerint K. Endre igazgatóhelyettes arra kényszerítette a felettese által szexuálisan bántalmazott gyermekeket, hogy vonják vissza vallomásukat. Véleményünk szerint egy pedofil bűnöző rémséges tetteit leplezni, eltussolni nem egyszerűen bűnrészesség, hanem az maga a bűn, a pedofília bűnében való osztozás” – fogalmazott Kálmán Olga. Szerinte K. Endre nemhogy kegyelmet nem érdemel, hanem mélységes megvetést. Éppen ezért joga van a társadalomnak tisztán látni abban, hogy kinek és miért volt fontos egy pedofília bűnében osztozó embert kegyelemmel büntetlen előéletűvé tenni – tette hozzá.

A nyílt levélben a politikus azt írja, „a Demokratikus Koalíció nevében ezúton kérem Önöket, hogy válaszoljanak a cikkel kapcsolatos kérdéseinkre:

1. Volt-e tudomásuk arról, hogy Balog Zoltán a fent említett kegyelmi döntés érdekében lobbizik Novák Katalin köztársasági elnöknél?

2. Ha nem tudtak róla, akkor indult-e vizsgálat a Direkt36 cikkének megjelenése után Balog Zoltán zsinati elnök lobbitevékenységéről az említett kegyelmi ügyben?

3. Ha indult vizsgálat, akkor azóta tudnak-e más református egyházi vezetőkről, akik kapcsolatba hozhatók az üggyel?

4. Tudnak olyan református egyházi vezetőkről, akik azt kérték Balog Zoltántól, hogy járjon közbe az említett kegyelmi ügyben?

5. Volt-e tudomásuk arról, hogy K. Endre és Balog Zoltán felvették egymással a kapcsolatot a kegyelmi ügyben?

6. Ha volt tudomásuk Balog Zoltán lobbizásáról K. Endre kegyelmi ügyében, elfogadhatónak tartják-e a tetteit?

7. Mi a Magyarországi Református Egyház Zsinatának álláspontja arról, hogy elnöki kegyelemben részesülhetett egy elítélt bűnöző, aki segített eltussolni a bicskei pedofil igazgató bűncselekményeit?

8. Mi a Magyarországi Református Egyház Zsinatának álláspontja arról, hogy Balog Zoltán még miniszterként állami kitüntetésben részesítette V. Jánost, a bicskei gyermekotthon pedofília miatt elítélt volt igazgatóját?„

A Balog Zoltánt kedd délelőttre berendelte a református egyház a zsinati hivatalba, hogy magyarázatot adjon arra, mi köze volt K. Endre kegyelmi ügyéhez. A meghallgatás délelőtt 11 órakor kezdődött és nem sokkal délután 3 óra után ért véget. A HVG információi szerint Balog Zoltán este nyilatkozik a tévében.

(Fotó: Dimény András)