Már nem nyomoznak Kalasnyikov-lőszereket gyártó, eltűnt gépsor után

2018-ban veszett nyoma a gépsornak, az illetékes hivatalok állítólag nem tudják, hová tűnt a NAV vámraktárából. 

2023. április 17., 11:28

Szerző:

Még 2018-ban tűnt el egy Kalasnyikov-lőszereket gyártó gépsor a NAV vámraktárából, és egyelőre senki sem tudja hová került. Papp Csaba, a Borsodi Általános Gépgyár Kft. (BSGÉP) ügyvezetője a 24.hu-nak azt nyilatkozta, hogy „nagy erők mozdultak rá, az oroszok perelhetnek Budapesten azért, hogy áruljam el, hol van egy NATO-kompatibilis lőszergyártó gépsor”. A hadiipari cég ügyvezetője kártérítést akar az elmaradt haszon miatt.

A gépsor egy műszakban 25 millió darab, 7,62×39 milliméteres Kalasnyikov-lőszert képes gyártani. Egy töltény körülbelül 2 dollárba kerül. Három műszakban 75 millió töltény jöhet le a gépsorról, az egy év alatt 150 millió dollár, vagyis nagyjából 52 milliárd forint. Ha töltényenként 0,3 centes előállítási költséggel számolunk, akkor 44 milliárdos profitot kaszálhat az, aki működteti a gépet. A gépsort a BSGÉP importálta Törökországból, a balatonfűzfői lőpor- és lőszergyárba szánták, de végül nem ott landolt.

A tölténygyártósor ügye perré fajult, írja a portál. A költségvetési csalás gyanúja miatt indított eljárás jogerősen – előzetes mentesítéssel – lezárult, és a bíróság nem állapított meg költségvetési kárt vagy egyéb tartozást az állam felé. Papp Csaba ezért úgy döntött, hogy kéri a tölténygyártó gépsort, és kártérítést is akar, hiszen az eddig nem neki hozta a hasznot. Az elmaradt profit abból kiindulva, hogy 2018-ban veszett nyoma a gépsornak, a fenti kalkuláció alapján akár 200 milliárd forint is lehet.

(Kiemelt képünkön e  AK-47-es Kalasnyikov géppisztolyhoz való töltények. Fotó: JONAS ROOSENS JONAS ROOSENS / BELGA MAG / Belga via AFP)

Nemzetközi partnerei kemény bírálatot fogalmaztak meg a magyar miniszterelnökkel szemben, mivel nyugati szövetségesei szerint Orbán Viktor magyar kormányfő a „békemisszióját”  összemosta az épp betöltött soros elnökséggel. Ennek egyik bizonyítékául azt hozták fel, hogy Orbán a közösségi médiában az elnökségi logót is használta a „békemissziós" fotókon. Ennek azonban vége, az EU soros elnökségi logója már nem szerepel Donald Trump korábbi amerikai elnökkel folytatott találkozóról pénteken megosztott fényképeken.

Korábban bejelentették, hogy eltűnt, majd egész éjszaka keresték azt a férfit, akinek a holttestét végül hajnalban sikerült kiemelniük a kutatócsapatoknak a Balaton vizéből.