Gyors lépésre szánta el magát Indonézia a kabuli káosz miatt

Eddig több tucat embert evakuáltak Afganisztánból.

2021. augusztus 21., 15:31

Szerző:

A tálibok hatalomra jutása után az európai és a keleti országok is igyekeznek kimenekíteni a jelenleg instabil politikai klímából az állampolgáraikat. Indonézia eddig tisztázatlan váraltan helyzet miatt Kabulból Pakisztánba helyezte át afganisztáni diplomáciai képviseletét a hatékonyabb menekítés érdekében – közölte az indonéz külügyminiszter szombaton, miután az ország légiereje több tucat embert evakuált a tálibok hatalomátvétele után – írta az MTI.

„Kabuli diplomáciai képviseletünk átmenetileg Iszlámábádból fogja ellátni feladatát” – mondta Retno Marsudi egy televíziónak adott nyilatkozatban a jakartai Halim katonai repülőtéren. Az eredeti terv, amely az volt, hogy „egy kis csapattal fenntartjuk a kabuli diplomáciai missziónkat”, egy „új fejlemény” miatt megváltozott – mondta Retno, az okot azonban nem részletezte, és kérdésekre nem válaszolt.

Az indonéz diplomácia vezetője egy olyan, afgán vezetésű inkluzív politikai folyamatot sürgetett, amely békét és stabilitást hoz a térségnek, és biztosítja a nők jogainak fenntartását. A pakisztáni székhelyű misszión négy indonéz diplomata fogja naponta értékelni az afganisztáni helyzetet, hogy a további lépéseket meghatározzák – mondta.

A világ legnagyobb muszlim többségű országának külügyminisztere elmondta, hogy a kabuli repülőtéren kialakult kaotikus helyzet miatt Indonéziának a vártnál hosszabb ideig tartott az a művelet, amelynek keretében 26 állampolgárát, köztük a nagykövetség személyzetét és családját haza tudta menekíteni. Indonézia öt Fülöp-szigeteki és két afgán állampolgárt is kimenekített – tette hozzá Retno Marsudi.

(Kiemelt kép: megrongált plakátok egy kabuli szépségszalon falán 2021. augusztus 20-án. Az afgán főváros augusztus 15-én került a tálibok uralma alá, a szélsőséges iszlamisták az amerikai csapatkivonással párhuzamosan, harc nélkül foglalták el a várost a kormányerőktől. MTI / EPA)

 

08:23

Mindent megteszünk, hogy a világban zajló háborúk ne veszélyeztessék a magyar családok békéjét és biztonságát! - olvasható Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap esti Facebook-bejegyzésében, amelyet a Védelmi Tanács ülése után adott közre.