Juhokat vacsorázhatott a Bükkben kószáló medve (képekkel)

Egyértelmű bizonyíték nincs rá, de annyi biztos, hogy a megtalált tetemnek szinte csak a bundája maradt meg.

2023. május 17., 17:44

Szerző:

Juhokat ejthetett el a Bükkben kószáló medve szerda éjjel a Nógrád megyei Karancskeszihez tartozó Lászlóvölgyön – írja az RTL. Információik szerint könnyen lehet, hogy a nemrégiben észlelt medve portyázott, de az sem kizárt, hogy valamilyen más, nagytestű ragadozó pusztította el a juhokat.

A cikkben egy Facebook-bejegyzést is megemlít a portál, melyben a posztoló szerint nem kizárt, hogy medve támadt a juhaira. „Ez már nem játék (...) a vadállat akció a házunktól 50 méterre történt” – írta a férfi, aki megígérte, kamerákat szerel fel az állataihoz, hogy kiderítse, ki vagy mi tizedeli a juhokat.

Egy juh tetemet is találtak a közelben, az 55-60 kg-os állat 85-90%-a, azaz több mint 50 kilogramm hús és csont eltűnt az állatról, szinte csak a bundája maradt.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szerint a Kárpátok barnamedve-állományának növekedése és az élőhelyeiken végbemenő változások következtében az elmúlt évek során egyre gyakrabban észlelhetünk barnamedve előfordulására utaló nyomokat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén. A kárpáti medveállomány elterjedési határa eléri a faj számára alkalmas hazai élőhelyeket. A hazánkban megjelenő egyedek egy része olykor nagyobb távolságokat is megtesz.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: Barna medve (Ursus arctos). Fotó: Biosphoto/AFP / Ervin Horesnyik)