FOTÓ – Barnamedve jár Észak-Magyarországon

Barnamedvét észleltek szombaton az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, a nemzeti park déli határának térségében, Kánó és Felsőtelekes települések között – közölte közösségi oldalán a nemzeti park igazgatósága.

2023. május 14., 10:59

Szerző:

Az állatot egy szóróra kihelyezett vadkamera fényképezte le – írták. Hozzátették, Magyarország területére időnként beérkező, kóborló medvék előszeretettel látogatják a vadászati létesítményeket. A szombaton észlelt állat mozgásának irányáról egyelőre nincs több információ – írták. 

Kedden az Egererdő Zrt. írta honlapján, hogy a Bükkalján kihelyezett vadkamerák több alkalommal rögzítették medve jelenlétét az elmúlt hetekben, ezért a Nyugat-Bükk állami erdeinek vagyonkezelését végző cég arra kért mindenkit, hogy saját biztonsága érdekében fokozott figyelemmel közlekedjen az Bükk erdőtömbjeiben.

(Kiemelt képünk: Vadkamera által készített felvétel Kánó és Felsőtelekes között az észlelt barnamedvéről. Fotó: Aggteleki Nemzeti Park)

A paradicsom bőrén barna elváltozással járó vírusfertőzést a barna termésráncosodás (ToBRFV) okozza. A Nébih tájékoztatása szerint a vírus 2021-ben már megjelent hazánkban, s most sem könnyíti meg a termelők munkáját a jelenléte, ugyanis komoly veszteséget okoz a mennyiséget tekintve. A népegészségügyi hivatal tájékoztatása szerint azonban a fogyasztóknak nem kell aggódniuk.

A Greenpeace legújabb mérései bizonyítják, hogy rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén.