Jövő héten már tárgyalhatja a parlament a módosított munkavédelmi törvényt

A szakszervezetek által csak életveszélyes törvénynek nevezett módosító csomagot már a jövő héten tárgyalhatja a parlament.

2023. szeptember 20., 21:53

Szerző:

A hvg.hu információi szerint szakszervezetek tiltakozása ellenére benne maradt az új, munkavédelmi törvényt is módosító rendelkezés-csomagban, hogy ezentúl nem kell elmagyarázni a dolgozóknak a munkavédelmi szabályokat. Így a beadványt már jövő héten tárgyalhatja a parlament.

Az országgyűlésben várhatóan már a jövő héten tárgyalni fogják „Az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről” szóló, 78 törvényt módosító csomagot. A Tuzson Bence igazságügyi miniszter által benyújtott javaslatcsomag nyomán egyebek közt módosítják a munkavédelmi törvényt is. Eszerint a munkába álló, illetve az új munkahelyre vagy munkakörbe kerülő dolgozó munkavédelmi oktatása „az általános oktatási tematikának a munkavállaló részére történő átadásával is teljesíthető”, akár „a munkavállaló számára elérhető belső elektronikus hálózaton történő közzététellel.” Indoklás ehhez sincs. A tényleges oktatás annak érdekében, hogy a dolgozó „rendelkezzen az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés elméleti és gyakorlati ismereteivel, és megismerje a szükséges szabályokat”, csak akkor marad kötelező, ha a munkaeszközt átalakítják vagy új munkaeszközt helyeznek üzembe, vagy ha új technológiát vezetnek be.

A szakszervezetek ezt életveszélyesnek nevezték a tervezet közzététele után, mert szerintük sokkal több lesz a baleset, hiszen oktatás nélkül sok ember nem fogja elolvasni vagy megfelelően megérteni a kiosztott vagy intraneten közzétett ismertetőket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)