Jönnek az új rendszámok 2022 júliusától

Négy betűből és három számból álló rendszámtáblák lesznek. A változás nem jelent plusz költséget az autótulajdonosoknak.

2021. június 10., 17:06

Szerző:

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Facebook oldalán közölte az első fényképeket az új rendszámokról.

„A három betűből és három számból álló jelenlegi rendszámtáblákból néhány éven belül már nem lehetne többet kiadni. A szükséges informatikai és egyéb fejlesztések elvégzése után ezért 2022. július 1-jétől négy betűből és három számból álló rendszámtáblákat vezetnek be” – jelentette be Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese hozzátette: az átállás felmenő rendszerben történik meg, az új formátumú táblákat az újonnan forgalomba helyezett járművek kapják meg jövő nyártól.

A legfontosabb információk a változással kapcsolatban:

  • Az egy betűvel meghosszabbodó rendszámokat jövő júliustól adják ki az új autókra.
  • Magyar címer is lesz rajtuk.
  • Kizárólag két magánhangzóval vagy két mássalhangzóval kezdődhetnek, úgyhogy nem lehet bármit kirakni a négy betűből.

A jelenlegi karakterkészlet használatával már csak néhány évig biztosítható a rendszámok kiadása. A mostanit felváltó formátum tartósan megoldja a gépkocsik hatósági jelzéssel való ellátását – fejtette ki Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.

A miniszterhelyettes kiemelte:

„A felmenő rendszerű bevezetés semmiféle adminisztrációs többletterhet nem jelent a tulajdonosok, üzemeltetők számára, kiadásaikat nem növeli. A forgalomban lévő hatósági jelzések a továbbiakban is használhatók, azokat nem kell új táblákra cserélni. A hosszabb rendszámok a járműpark természetes ütemű megújulásával, fokozatosan váltják majd fel a régieket.”