Jön a gránitszilárdságú Alaptörvény újabb módosítása

Az előterjesztés újabb jogköröket ad a kormánynak, hogy vészhelyzetet hirdethessen, ami újabb jogköröket ad a kormánynak. 

2022. május 23., 07:04

Szerző:

Kétnapos ülést tart a héten az Országgyűlés, hétfőn törvényjavaslatok bizottsági jelentéseinek és az összegző módosító indítványainak vitáit folytatják le a képviselők - írja az MTI. A képviselők 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdenek, aztán a napirendi javaslat szerint az interpellációk, az azonnali kérdések és válaszok órája és a kérdések következnek. A parlament megvitatja Magyarország alaptörvényének tizedik módosításának és az azzal összefüggő katasztrófavédelmi törvény módosításának bizottsági jelentéseit és az összegző módosító javaslatokat.

Ez a két előterjesztés - elfogadása esetén - lehetővé teszi, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdessen a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén is.

A módosítást Varga Judit igazságügyi miniszter május 3-án nyújtotta be a kormány nevében, de a terv ismertté vált már az április végi kormányinfón. A parlamentben vitáznak még a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényhez kapcsolódó módosításáról, ami a minisztériumi feladat- és hatásköröket érinti – írta a 444.

 

(Kiemelt kép: A felvont nemzeti lobogó a Parlament előtti Kossuth téren tartott Szent István-napi ünnepségen 2021. augusztus 20-án. Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően a belügyminiszter az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot, 2024. május 24-i kezdettel.