Jön a 400 forintos euró, további elképesztő drágulás jöhet a boltokban

A Reuters elemzése szerint napokon belül 400 forintot kérhetnek egy euróért. Csütörtökön a 396-os szintig gyengült a forint, 13%-kal kevesebb ér, mint tavaly.

2022. május 29., 21:45

Szerző:

A magyar valutát részben az úgynevezett extraprofit-adó hatására értékelték le a befektetők. Emiatt most tovább drágulhatnak az autók, az utazások és az élelmiszerek, írja az rtl.hu. 

A forint további gyengülése  tovább fokozhatja az áremelkedést. Például a használtautókét is. 

„Az importált használt autóknak az árait közvetlenül, és a teljes piacnak az árait közvetetten biztos, hogy mozdítani fogja még tovább fölfelé”

– mondta az RTL Híradónak Halász Bertalan a Jóautók.hu vezérigazgatója.

Nagy Márton frissen megválasztott gazdaságfejlesztési minisztert az Országgyűlés gazdasági bizottságában kérdezték a forintról:

„Én azt mondom az árfolyamra, hogy az árfolyam pont ott van, ahol lennie kell, mert a piac határozza meg”

A gazdasági bizottság ellenzéki alelnöke viszont azt állítja, hogy a kormány máris drágulást okozott a különadókkal, pedig a cégek még egy forintot sem hárítottak át belőle a fogyasztóikra.

„Az ország gazdasági helyzete szempontjából, illetve a pénzügyi egyensúly szempontjából nem mindegy az, hogy milyen árfolyam alakul ki és van. És nagyon jól lehet látni, hogy a gyenge forint, az tulajdonképpen az inflációt tovább emeli, tovább fokozza”

– mondta Mellár Tamás, a Párbeszéd frakció tagja. Már múlt hónapban 21 éve nem látott szintre, 9 és fél százalékra emelkedett az infláció Magyarországon a KSH adatai szerint. A jegybank úgy számol, a következő hónapokban kétszámjegyűre gyorsulhat a pénzromlás üteme.

(Kiemelt kép: Pesti Hírlap archív)