Jól keres a segélyezetteken a Fidesz-árnyékbirodalom

A jövőben a gyermekvédelmi kedvezmény teljes összegét utalvány formájában kapják meg a családok, ráadásul folyamatosan bővülhet az Erzsébet-utalványban kifizetett szociális ellátások köre. Mindezt annak ellenére, hogy az utalványos kifizetés ellen 18, szegénységgel foglalkozó civil szervezet is tiltakozott, annak megalázó volta miatt. Az utalvánnyal az Orbán-kormány két legyet üt egy csapásra: növeli a Fidesz-közeli vállalkozások bevételeit és bünteti a szegényeket.

2012. április 26., 09:23

A szociális államtitkárság szerdán közölte az MTI-vel, hogy több támogatást, köztük a családi pótlékot továbbra is pénzben, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény teljes összegét viszont utalvány formájában kapják meg a családok; a rendszeres szociális segély kifizetési módjáról pedig az önkormányzat dönthet. A szegénységgel és szociálpolitikával foglalkozó civilek tiltakoznak az utalványos kifizetés ellen, mondván, hogy az ötlet mögött szerintük az a feltételezés áll, hogy a szegények és gyerekesek nem rendeltetésszerűen használják fel az állami támogatásokat. Ez a feltételezés azonban “téves, előítéletes és megalázó” – áll a minisztériumnak küldött levelükben.

Az utalvány tulajdonsága, hogy a kibocsátó – ebben az esetben az állam – határozza meg, hol lehet azt beváltani. Nem csekély összegről van szó: a költségvetés nagyjából 350 milliárdot fordít családi pótlékra. Emellett 150 milliárd forintot tesznek ki a különféle segélyek. Legalább 500 milliárd forint a tét: ha ez mind Erzsébet-utalvány formájában érkezik, akkor azok a cégek, ahol az utalványokat be lehet váltani, ekkora bevétellel biztosan kalkulálhatnak. Ezzel a kormány egyszerre nyújthat támogatást üzleti vállalkozásoknak és veheti el a segélyezettektől a készpénzes juttatásokat, amely népszerű intézkedés lehet egyes társadalmi csoportok körében - írta a Népszabadság. A piaci szereplők szerint ez lényegében államosítást jelent, ezért a három nagy étkezésiutalvány-kibocsátó vállalat, a Sodexo, az Edenred és a Le Chèque Déjeuner az NGM dokumentuma szerint március 23-án azt közölte: tiltott állami támogatás elleni eljárást kezdeményeztek a cafeteria-ügyben. Az Európai Bizottság szerint a kártyákról szóló szabályok sértik a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságát és vizsgálatot indítottak Magyarország ellen. .

Nem arra költik a segélyt?

A

Népszabadság úgy tudja, a kormány-előterjesztést annak a kft.-nek az igazgatója írta, amelynek az Erzsébet-utalványok terjedéséhez anyagi érdekeltsége is fűződik. A Guller Zoltán, a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. (NÜSZ Kft.) ügyvezetője által jegyzett dokumentumban az utalványos rendszert az uzsora visszaszorításának céljával és a szociális rendszerben az ellátásokkal összefüggő „átláthatatlansággal” indokolja.

Guller Zoltán, az Erzsébet-utalványt kibocsátó társaság ügyvezető igazgatója április elején azt nyilatkozta: az utalványt másfél millió ember használja, a törvény értelmében a forgalmazás hasznát kizárólag a közjó céljaira lehet fordítani. Az Erzsébet-programot egy tanácsadó testület is segíti – fűzte hozzá.

„A segélyek diszfunkcionális felhasználását rendkívül sok tanulmány jelzi, csakúgy, mint az iskoláztatási támogatás/családi pótlék rendszerének nem cél szerinti működését. Mindezek hatására rendkívül elterjedtté vált az uzsora változatos jelensége, amely szinte automatikusan az állami juttatások uzsorásokhoz vándorlását jelenti” – idézi az előterjesztést ismerő névtelenséget kérő informátorunk a dokumentumot.

Cáfolták

A szociológiai kutatások cáfolják azokat a vélekedéseket, hogy a szegények elisszák és „eljátékgépezik” a segélyeket. Szintén kutatásokkal bizonyított tény, hogy a készpénz elvétele és természetbeni juttatássá alakítása növeli az uzsorásoktól való függést a mélyszegénységben élő családokban. Tehát éppenhogy az uzsorásoktól való függés növekedne akkor, ha utalványon érkeznének a szociális ellátások.

A szocialistáknál és a jobboldalon is többször felmerült a szociális segélyek kártyára/utalványra történő folyósítása. 2008-ban a monoki polgármester is az Erzsébet-utalványhoz hasonló módszert akart bevezetni, nem titkolva, a szociális kártyára utalt juttatásokkal a helyi vállalkozókat is támogatná. A Népszabadság informátora szerint az előterjesztő célja hosszú távon a szociális kártya és a szociális számla bevezetése.

A NOL szerint az előterjesztéssel kapcsolatban a közigazgatási egyeztetés során aggályokat fogalmazott meg a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium is. Az NGM véleménye szerint az ötlet drága: többletköltségekkel járna a segélyek utalványos kifizetése az önkormányzatoknál, a családi pótlék tekintetében pedig a Magyar Államkincstárnál növelné a költségeket. A NOL úgy tudja, a Nefmi is azt a véleményt fogalmazta meg, hogy az utalványos rendszer drágítaná és bonyolítaná az ellátások folyósítását.

Vissza a középkorba

Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtökön az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában mindezek ellenére kifejtette: a kérdés hátterében az áll, hogy a kormány az elmúlt időszakban többször is konzultált az állampolgárokkal ebben az ügyben, és "hihetetlen nagy", 90 százalékot meghaladó arányban az emberek azt a választ adták, hogy - a visszaélések miatt - kifejezetten szeretnék, ha a szociális ellátások kifizetése szigorú feltételek alapján, és ha lehet, nem pénzben, hanem egyéb módon történne.



Ez magyarázza a mostani, az Erzsébet-utalvánnyal kapcsolatos lépést - mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy bár "most is születtek döntések, de azért a téma nem került le a napirendről, folyamatosan bővülhet ez a dolog, tárcaközi egyeztetések folynak, és a megfelelő tárcák folyamatosan monitoringozzák a területet".

Arra a felvetésre, hogy 18 civil szervezet is felszólalt a szociális juttatások utalványos kifizetése ellen, Giró-Szász András úgy reagált: a demokrácia lényege, hogy mindenki szabadon megfogalmazhatja a véleményét, és ezekre a kabinet igyekszik is odafigyelni, de azért "ne értékeljük túl", hiszen több mint 24 ezer civil szervezet van az országban.

“Téves, előítéletes és megalázó”

Giró-Szász András olyan civileket szólt le a közszolgálati tévében, mint a Magyar Szegénységellenes Hálózat, a Magyar Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete és az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány, valamint a Nagycsaládosok Országos Szövetsége. Összesen tizennyolc civil szervezet adott át felháborodott hangú levelet a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban az Erzsébet-utalvány használatának kiterjesztése ellen tiltakozva.

A tiltakozók szerint a segélyek utalványban való kifizetésével korlátozzák a segélyezettek szabadságát. Az ötlet mögött szerintük az a feltételezés áll, hogy a szegények és gyerekesek nem rendeltetésszerűen használják fel az állami támogatásokat. Ez a feltételezés azonban “téves, előítéletes és megalázó” – áll a minisztériumnak küldött levélben.

A tiltakozók azt is kifogásolják, hogy az utalványokra való átállást a kormány fejlesztésként tüntetné fel, és európai uniós forrásokból fedezné. Az elgondolást a tüntetők “erkölcstelennek nevezték”, mivel szerintük ez az állítólagos fejlesztés nem szolgálja a szegények helyzetének javítását.

Márton Izabella, a Magyar Szegénységellenes Hálózat igazgatója az MTI-nek azt mondta, hogy az intézkedés megvalósítása elsősorban a vidéken, kisebb településeken élőkre lenne kedvezőtlen hatással, hiszen ők nehezebben válthatnák be az utalványokat. Az igazgató szerint az utalványokra való átállás mögött nincs racionális indok, és az elképzelést emberi jogi és gazdasági okokból sem tartják elfogadhatónak. Egy Nógrád megyei településen korábban az [origo] -nak is azt mondták a helyiek, hogy lázadás törne ki, ha a segélyt utalványban kezdenék adni - írta az MTI.

Erzsébet-utalvány: egy állami monopólium genezise Simicska és Nyerges árnyékában? Lapozzon, hogy többet tudhasson meg!

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.