Jók a tapasztalatok a harmadik oltásról

Érdemes messzebb is utazni érte.

2021. augusztus 4., 10:20

Szerző:

Az első három nap tapasztalatai alapján úgy tűnik, minden rendben van a harmadik oltás körül. Mind a regisztráció, mind a lebonyolítás gördülékenyen halad. Kisebb problémák azért akadnak.

Például azt sérelmezik a vasárnap óta beoltottak, hogy nem mondják meg nekik előre, milyen oltást fognak kapni. A Sinopharmmal oltottak csoportjában márpedig ez kardinális kérdés. A legtöbben Pfizert kaptak, egyedül egy hölgy mondta, hogy ő Janssent kapott, de ő eleve azt is kért. Néhányan Modernát kaptak, de a kínai oltás után senkinek nem ajánlottak harmadikként kínait vagy Astrát, Szputnyik meg már teljesen elfogyott. Így azt lehet mondani, hogy mindenki Pfizert vagy Modernát kap.

Akit érdekel, és aki tudni akarja, mit kaphat, vagy adott esetleg mit utasítson el, itt van az orvosszakmai vélemény.

A másik időnként előforduló gond, hogy nem lehet közeli helyre foglalni időpontot, sokszor 35-50-100 kilométert is utazni kell, miközben hallják, hogy a szomszéd a közeli, a városban lévő kórházba kapott időpontot. A kérdésre azt válaszolták, ez azért van, mert ahogy érkeznek a vakcinák az oltópontokra, úgy nyitják meg őket. Tehát, aki siet, aki minél hamarabb szeretné megkapni a harmadik oltást, előfordul, hogy messzebb kell utaznia.

„Ma (08.03.) foglaltam eeszt-en nagymamámnak oltópontra időpontot, Pfizerre (mivel 90, ő azt kapott elsőre is, de ki lehetett választani az oltóanyagot amúgy). Margit kórházba pár napon belül is gond nélkül volt hely és lehetőség, hétfőn megyünk végül. Semmilyen hiba nem volt a rendszerben, és az sem volt probléma, hogy Budapesten ne lett volna szabad időpont. (Reméljük, ha odamegyünk, tényleg működni fog a dolog.)”

Hogyan működik?

Regisztrálni nem kell, hanem lehet egyenesen időpontot foglalni, itt. Érdemes most is, akárcsak az első két oltásnál kitöltött papírral menni, amit innen lehet letölteni. Van azonban még egy nagyon fontos dolog: vigye mindenki magával az oltási könyvet, amelyen rajta van az oltások időpontja és fajtája, beadás dátuma, és az oltóorvos pecsétje, aláírása. Az a tapasztalat ugyanis, hogy orvosi enélkül van olyan hely, ahol nem oltanak be. Állítólag az a bizonyos orvosi pecsét miatt van rá szükség.

Eddig mintegy 30 000 ember regisztrált harmadik oltásra, és 6 000 ember már meg is kapta.

A háziorvosok szabadságra mentek?

Legtöbben azt sérelmezik, hogy a háziorvos közölte, ő nem olt vagy elment szabadságra, vagy éppen most kezdtek a rendelő felújításába, vagy oltópontra küldte a betegeit mondván, ő nem foglalkozik oltással. Volt, aki azt írta: „úgy latszik, a háziorvosok testületileg sztrájkolnak. Augusztusban legtöbben nem fognak oltani. Az EESZT rendszer meg szokás szerint akadozik. Így kell egy helyes és népszerű intézkedést diszkreditálni”.

Az enyém kerek perec megmondta, hogy nem ad be 3. oltást, mert emberkísérletnek tartja, amiben ő nem hajlandó részt venni. Az enyém is laposföld hívő. Amikor rákérdeztem valamire oltás ügyben, a kezembe nyomott egy ki nyomtatott FACEBOOK BEJEGYZÉST. Egy laikus civil magánvéleményét. Jelentkezz oltóponton, én is azt tettem! Abba meg nincs beleszólása”.

„Engem hívott az orvosom. Csütörtöktől tudnak oltani, akkor lesz Pfizer. Megköszöntem, tegnap megkaptam a fehérvári oltóponton. Azt mondta, azokat hívogatják először, akik két kínait kaptak”.

„Szerintem örüljünk, hogy az EESZT-n, lehet foglalni! Anyukám már vasárnap megkapta. Lehet játszani az irányító számmal, ha Budapesten nem enged, üssünk be egy közeli Pest megyei irányító számot, vannak szabad időpontok bőven!”

„A mi dokink beoltja most a 200 sinos páciensét jövő hét péntekig a szabija előtt. Már múlthéten leadta mennyi Pfizerre van szüksége ehhez”.

„Az én orvosom nem olt, pedig nála kaptam a 2 kínait”.

„A nővérrel sikerült beszélni azt mondta még hivatalosan nincs eldöntve ezért ők még javasolni sem tudnak semmit”. Ez igen érdekes, hiszen csaknem egy hete tudjuk, kit, mivel, hol, hogyan lehet oltani a harmadik vakcinával.

„A mi orvosunk sem olt, besokallt, de javasolja az EESZT -t, aki szeretné! Teljesen jogos! nekik gyógyítani kéne, nem az elcseszett oltásokat helyre tenni!”

Vannak rendkívül segítőkész emberek, orvosok, kórházak is. Kezdettől fogva oltópont volt a Budapest XI. kerületben található Kelen Kórház. Most is élen járnak abban, hogy minél több embert beoltsanak, elsősorban azokat, akiket Sinopharmmal oltottak. Éppen ezért most csak a Facebook-csoporton keresztül lehet jelentkezni.

 

Oltási reakciók csak elvétve vannak, vagy nagyon enyhék

 

„A legtöbben 1-2 napig tartó karfájáson kívül nem tapasztaltak semmilyen reakciót a harmadik oltás után”.

„Csak estefelé kezdett fájni a helye, de semmi más”.

„Karfájás az oltás környékén egy -két napig, nagy vörös folt szintén azon a karon. A folt nem fájt, nem viszketett, gyorsan elmúlt”.

„Moderna után karfájás, megkeményedett 3 napig”.

„Édesanyám (81 éves) kapta meg vasárnap harmadik oltásként a Pfizert. Este fájt a feje és a karja egy kicsit, semmi más”.

„2 sino, 3. moderna, piros folt, de nem fájt, nem viszketett. Férjemnél is ugyanez. 4 hét múlva teszt a maximum felett mind a kettőnknél”.

„Karfájás, nem vészes! Pfizert kaptam, utána egyvégtében aludtam 18 órát”. 

„Igaz nem Sinopharmra hanem 2x Pfizerre kaptam a 3. dózist... 6+ hónap”.

„Egy nappal később karfájás, bágyadtság, 37.1, bár ez még normál hőmérséklet”.

„Két sinopharmra kaptam tegnap a pfizert. Erős karfájdalom, szinte bedurrant estére, éjjel is fájt, de reggel nagyjából úgy elmúlt, ahogy jött, már alig érzem. Viszont erőtlen vagyok, bágyadt, s kicsit fáj a fejem. Elviselhető.”

„24 óra telt el. 2 Sinopharm után Pfizer. Semmi reakció”.

„Tegnap reggel kaptam meg az oltást. Este hőemelkedésem volt /37,4/, a karom fájt, amit borogattam. Most a karom még érzékeny, de elviselhető. Más problémám nem volt és bízom benne, hogy nem is lesz”.

„Nekem is 37.4 volt. Be is kábultam'...de hullámokban jött és egy óra múlva már 36.5. Ez ilyen”.

„Két Sino után kapott 3. Pfizer oltási reakció: tapintásra kissé érzékeny volt egy napig az oltás helye. Eredmény: Két Sino után két hónappal 48 AU/ml - negatív, 3. Pfizer után 14 nappal 10168,1 AU/ml - pozitív. Meg vagyok elégedve, megérte az autózás. Ezt kívánom mindenkinek”.

„Nem tudom, ki merre él, de esetleg javasolhatom az én példámat. Az EESZT simán kidobált a TAJ után, mint nem jogosultat, a háziorvos szabin, majd kb a hó végén, másik egyelőre a jelentkezőket gyűjtögeti, mi meg erre a nyavalyás oltásra várunk május óta! Tegnap d.e. aztán felhívtam az oltópontot, és ma d.u.1 és 2 óra között már mehettünk is a férjemmel együtt. Voltunk elég sokan, de személyzet is bőségesen, u.h. se várakozás, se tülekedés, tökéletes volt a fogadás, irányítás, adminisztráció, oltás, őrzés, minden. A meglepődésemet is elmondom, ennyi kedves, barátságos, empatikus, mosolygószemű egészségügyissel szerintem életemben nem találkoztam, mint ma a Megyei Kórház oltópontján Pécsett!”

„Én idős szüleim miatt vagyok ebben a csoportban (ők nem használnak netet). Még nem teljesen telt le a 4 hónap (5 nap híja van), de ma hívott a háziorvos, hogy beoltaná őket Pfizerrel, ha ma le tudnak menni a rendelőbe. Azt tudta, hogy van 2. kínai utáni negatív gyorstesztjük ellenanyagra - laboratóriumit nem csináltattunk, mert drága és akkor még nem lett volna semmi következménye, ha az is negatív”.

"Két negatív labor teszttel, két Shinoparm oltás után 4 hónap + 1 nappal sikerült jelentkezni Miskolcon az oltópontra. Már másnapra tudtam időpontot foglalni. Az oltóorvos kikérdezett a betegségeimről, és azt mondta a Shinoparm oltás után a Pfizert javasolja, elfogadom-e? Természetesen igen. Most fáj a karom, nyomásra az oltás helye, egy kicsit felment a vérnyomásom, a pulzusom. De nagyon örülök neki, mert egyik kínai után sem volt semmilyen oltási reakcióm!”

Elmondható tehát, hogy a karfájdalom, és az enyhe hőemelkedésen kívül nem nagyon okoz mást a Sinopharm vakcina után.

És álljon itt a végére egy igen kedves felajánlás, hogy érzékeljük azt is: van emberség, és van empátia ebben az országban. Különösen abban a Facebook-csoportban, amely hónapokon keresztül gyűjtötte a tapasztalatokat, amelynek alapítói és működtetői szabad idejüket feláldozva tettek azért, hogy összegyűjtsék a tapasztalatokat, és – bár ezt hivatalosan senki soha nem fogja elismerni – nagyot sokat tettek azért, hogy a több, mint félmillió Sinopharmmal oltott idős embernek legyen reménye arra: mégis túléli a járványt. Englohner Beáta, Kakuk Ilona, Kocsis Andrea, Vuncs Anikó, csak néhányan közülük.

Kedves csoporttársak! Akinek szüksége lenne segítségre regisztrációban, illetve szállításban a XVI. kerület környékén, szállításban is tudnék segíteni. Kérem, privátban keressetek. A regisztrációhoz TAJ számra és születési dátumra lesz szükségem.

(Kiemelt kép: A Moderna koronavírus-elleni vakcinájával oltanak az Olajág Otthonok Tejút utcai intézményében 2021. február 19-én. Fotó: Dimény András / 168.hu)

 

 

2024. április 18., 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2024. április 18., 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.