Az új szabáyok miatt kiakadtak a gépjárművezetést oktatók

Augusztus 24. után lépnek érvénybe azok az új szabályok, amelyek lényegében az oktatók munkáját felügyeli. 

2023. szeptember 8., 10:20

Szerző:

A Közlekedési Alkalmassági Vizsgaközpont Nonprofit Kft. új adminisztrációs kötelezettséget vezetett be szeptembertől. A változás lényege, hogy a megtartandó órákat előre be kell jelenteniük az oktatóknak. Az órákat megfelelően is kell ezek után dokumentálni, mégpedig az óra minden egyes adatát: ki vezet, mikor és milyen rendszámú autót, továbbá hogy honnan és hová tart a jármű – utóbbit házszámra pontosan kell megadni – írja az economix.hu. 

A szabálymódosítással nem titkoltan az ellenőrzéseket akarják megkönnyíteni, és a visszaéléseket visszaszorítani, hogy valóban vezetéssel töltsék el a jogosítványt szerző tanulók a kijelölt időt.

A módosítás a szakmai körökben több okból is ellenérzéseket vált ki. Egyfelől a vezetésoktatás ki van téve a forgalomnak, másfelől az oktatás és a tanulóval való együttműködés rugalmassága is erősen megkérdőjelezhetővé válik. Köves Szilárd oktató a totalcarnak úgy nyilatkozott, korábban a szakfelügyeletek megnézték, hogyan tartanak órát az oktatók, amihez módszertani segítséget és szakmai tanácsot is adtak. 

Mindez azonban szerinte odáig fajult, hogy akkor lesz valakiből jó oktató, ha az adminisztrációs kötelmeket tökéletesen teljesíti. Az oktató szerint olyan, mintha bűnözőkként tekintenének az oktatókra, ami miatt olyan dolgok is ellenőrzés alá kerülnek, aminek semmi köze az oktatáshoz. Hozzáteszi, hogy a személyiségi jogok szempontjából is aggályos a teljes kontroll, mivel pontosan figyeli, hogy ki, mikor, hol van.

Barta Judit szakoktató szerint a legnagyobb baj, hogy az adminisztrációs kötelezettségek miatt a büntetést kockáztatja az az oktató, amelyik továbbra is rugalmas szeretne maradni. Mindez pedig a tanulókon fog lecsapódni. A lap szerint az új rendszer szeptember 4-én lépett életbe, azonban még senki nem látta azt, a hivatalos tájékoztatást is néhány napja bocsátották ki.

(Kiemelt képünkön vezetéstechnikai oktató elmagyarázza az alapokat Amelie tanulóvezetőnek egy vezetési óra során. Fotó: B: Bernd Weißbrod/dpa via AFP)