Gondolkozott már azon, hogy mérgező a munkahelye?

A mérgező vagy toxikus munkahely sokszor a magánéletre is kihat. Ha valaki úgy érzi, hogy nem a munkától, hanem a munkahelyi légkörtől fárad el, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy mit keres ott  – derül ki a Jazzy Business Class műsorából. 

2023. november 2., 18:00

Szerző:

Nem annyira látványos, de nagyon sok jele van annak, ha mérgező egy munkahely. Pilát Gábor életvezetési tanácsadó, coach szerint ott kezdődik baj, ha valaki pénzért jár be dolgozni. Aki nem lelkesedésből, hivatástudatból jár el dolgozni, hanem kizárólag pénzért, az a saját lelkét kezdi el mérgezni. Pilát Gábor azt mondja, hogy nagyon sok jel utal arra, ha toxikus egy munkahely, ilyen egy mérgező főnök, vagy az, ha semmilyen módon nincsenek letisztázva a posztok és feladatok. Ha nincsenek egyéni – és közös célok meghatározva egy munkahelyen az zűrzavart okoz. A zűrzavar pedig bizonytalanságot okoz. Ha egy dolgozó nem tudja pontosan mi az ő munkája, vagy esetleg nem ért a feladatával egyet nem lehet közös célról beszélni – magyarázza Pilát Gábor életvezetési tanácsadó, coach a Jazzy Business Class műsorában. 

Pilát hangsúlyozza, hogy a munkahely is egy közösség, aminek együttműködésen kéne alapulnia. A szakember szerint nem jó, ha csak az a cél, hogy legyen egy munkahelyem. Véleménye szerint meg kéne tanulni nem versengeni egymással, hanem inkább együttműködni. Együttműködni a munkahelyen, a párkapcsolatban, és a közösségben is. Az egészséges versenynek is van helye természetesen, de az nem egyenlő a versengéssel – magyarázza Pilát. Az egészséges versenyben mindenki nyertes. Ha valaki a megfelelő támogatást kapja meg a munkahelyétől hatalmas egyéni fejlődésen mehet keresztül, ami a munkáltatónak is jó. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)