A CSOK plusz nem hoz olyan áremelkedést, mint az elődje

Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a Jazzy rádió Business Class műsorában arról beszélt, hogy a CSOK plusz nem hoz majd magával olyan áremelkedést, mint a 2016-os CSOK bevezetése. 

2023. december 4., 11:38

Szerző:

„Ez a helyzet egy picit különbözik attól, amit 2016-ban látunk, mert bennem is él még élénken az emlék, amikor 2015-ben bejelentették a CSOK bővítését, és az új építésű lakásokra vonatkozó tízmilliós vissza nem térítendő támogatás volt akkor a zászlóshajó, és emlékszem, hogy a kollégákkal küldözgettük egymásnak a hirdetések képeit, ahol januárjára pont tízmillió forinttal nőttek az új építési lakások árai. Most erre azért nem számítunk, mert 

a CSOK plusz az nem más, mint egy kedvezményes hitelprogram,

 nagyon hasonlóan működik, mint a babaváró, tehát ez összességében alapvetően egy visszafizetendő támogatás, de hogyha sokba jönnek a gyerekek, mint az orgonasípok, akkor akár 10 vagy 20 millió forintos tőkeelengedést is kaphatnak a családok. Ezt viszont sokkal nehezebben tudják az eladók beárazni” – magyarázta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A szakember szerint az ingatlanpiac élénkülése inkább a nevezetett kamatplafonnak köszönhető jelenleg, a CSOK plusz hatásait kásőbb fogja beárazni a piac. A szakember szerint a kamatplafon azoknak a lakásvásárlóknak fognak segíteni, akik nem rendelkeznek kirívóan magas jövendelemmel vagy vagyontárgyakkal, tehát ezidáig a kezdvezményes hitelkamatokra nem voltak jogosultak. Ugyanakkor Balogh szerint a követlező évben a piac elindul a mélypont felé. az árak is nagyon lassan fognak mozdulni. 

A teljes adás meghallgatható a Jazzy rádió honlapján. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: 168.hu Archív)