Ismét napirenden van a zöld rendszámos autók kedvezményeinek átalakítása

Egy uniós tervezet szerint a plug-in hibrid autókról hamarosan le kell venni a zöld rendszámot, ami eddig különböző előnyökkel és kedvezményekkel járt az autótulajdonosok számára.

2023. október 18., 12:04

Szerző:

Sokan nem tudják, de a plug-in hibridek mindössze pár tíz kilométert tudnak elektromosan menni, ezt követően automatikusan átkapcsolnak a benzin üzemmódra. A statisztikák szerint napjainkban körülbelül minden ötödik plug-in hibriddel közlekedő tölti rendszeresen az autóját, a többség a belső égésű motort használja a közlekedés során, aminek azonban nagyobb a károsanyag-kibocsátása, mint a kizárólag négyütemű motoroknak.

„Korábban sokan azért választották a hibrideket autóvásárláskor, mert ott volt az a bizonyos mézes madzag, hogy ingyenes a töltés” – mondta Pető Attila Kreszprofesszor a Jazzy rádió Business című adásában. A szakértő szerint azonban nem fejlődött megfelelő ütemben a töltők infrastruktúrája és már nem is ingyenesek. Ráadásul a töltési idő sokszorosa az üzemanyaggal való tankolás idejének. Ennek ellenére jelenleg akár húszezer ilyen jármű is lehet az utakon.

A zöld rendszámmal kapcsolatos beszélgetést, amelyben szóba kerül a szürke rendszám is, visszahallgathatja itt:

 (Kiemelt kép: Jean-Marc Barrere / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)