Jakab Péter: Kövér László ma nagyon jól néz ki, a bajusz, a nyakkendő a helyén

Elmaradt a Jakab–Kövér párbaj, de így sem volt unalmas a parlament ülése. Burány Sándor például a felszólalásában azt mondta, a Fudan Egyetem budapesti kampusza „a kínai termékek többségével ellentétben nem kici és nem ocó”.

2021. június 7., 16:52

Szerző:

Hétfőn újabb ülésnap kezdődött a parlamentben, amelynek elején a Ház megemlékezett Dornbach Alajos nemrégiben elhunyt egykori SZDSZ-es országgyűlési képviselőről, parlamenti alelnökről. Ezt követően Burány Sándor párbeszédes politikushoz került a szó, aki a szombati megmozdulások nyomán ismét kifejtette álláspontját a kínai Fudan Egyetem Budapestre történő költözéséről. 

A képviselő elmondta, nincsenek rendben a kínai beruházás feltételei, ezért mentek az utcára az emberek a hétvégén. Véleménye szerint az, hogy egy legitim tüntetés demokrata szónoklatait bírálta Kína, nem maradhat szó nélkül, ugyanis korábban a magyar külügy ennél kevesebbért is kéretett már be nagykövetet. Hozzátette: az emberek velük vannak, és nem lesz Fudan Egyetem Budapesten. Beszédében egy igencsak megkérdőjelezhető mondatot is bedobott a képviselő, amikor úgy fogalmazott: „Ez a kampusz, a kínai termékek többségével ellentétben nem kici és nem ocó” – habár senki nem háborodott fel a mondandóján.

Gyurcsány Ferenc nem sokkal később azt fejtegette, hogy véleménye szerint a kormánypártok kíméletlen, erőszakos háborút folytatnak az ország másik fele ellen jövőtervezés helyett, és ez hideg polgárháborúhoz vezethet. Dömötör Csaba államtitkár válaszában azt mondta, „nincs annyi vicces ing, lazáskodó videó és fiataloskodó tornacipő, amely feledtetni tudná a gumilövedékeket”.

Ezt követően a parlamenti büntetések rekordere, Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője szólt be az ülést vezető Kövér Lászlónak, azonban most elmaradt a veszekedés, a házelnök ugyanis hagyta, hogy Jakab végigmondja beszédét. A pártelnök így kezdte beszédét:

Kövér László ma nagyon jól néz ki, a bajusz, a nyakkendő a helyén, hogyha az idegrendszer is bírja a nyomást, akkor vágjunk is bele! 

Ezt követően Jakab azzal folytatta, hogy ha ma sem mondhatja el az igazságot a parlament falain belül, akkor majd azon kívül fogja elmondani, mert mindenkinek joga van tudni, hogy „hogy kik tették tönkre ezt az országot”, és hogy mi lesz a tolvajokkal, ha 2022-ben kormányváltás lesz. A Jobbik frakcióvezetője szerint már nem csak az emberek mondják azt, hogy a hatalom tesz a törvényekre, hanem ezt mondja a fideszes Alkotmánybíróság is. Ezt azért mondta, mert a Fidesz alkotmányellenesen szavazta meg a munka törvénykönyvének módosítását 2018-ban.

(Kiemelt kép: MTI | Koszticsák Szilárd)