Jakab Péter egy interjúban elárulta, szerinte min múlik a 2022-es kormányváltás

A Jobbik elnöke szerint Márki-Zay gyorsabban alkalmazkodott, mint az ellenzéki pártok.

2022. január 20., 09:27

Szerző:

„Az ellenzéki pártoknak három évig tartott, míg megtanultuk a konfliktusokat kezelni, megtanultuk, hogyan kell szólni egymáshoz. Márki-Zay Péter esetében ez három hónap volt” – jelentette ki Jakab Péter a hvg360-nak adott interjújában. 

Az előválasztásra visszakanyarodva a Jobbik elnöke elmondta, ő akarta a legjobban, hogy Márki-Zay Péter induljon a Jobbik színeiben, de akkor úgy látta, egyes „személyiségjegyei nem teszik alkalmassá a feladatra.” Szerinte azonban a választók döntöttek, és azt mondták, MZP kell nekik, de hetedik frakció, újabb párt nem. Jakab Péter szerint az bizonyítja ezt, hogy az Új Világ Néppárt jelöltjei nem kaptak elég szavazatot. Hozzátette: Márki-Zay a választóktól kapta meg azt a feladatot, hogy vezesse az ellenzéket, és most már vezeti is. 

Mint arról beszámoltunk korábban, Márki-Zay Péter az elmúlt hetekben bizonyítékok nélkül számolt be Orbán Viktor grazi utazásairól. Jakab erre reagálva azt felelte: „Én magam is látom a miniszterelnökön a mentális fáradtság jeleit.” Amikor saját magánélete, és a válásáról szól hírek kerültek szóba, Jakab nem válaszolt, és csak annyit mondott: nyugalom és stabilitás jellemzi.

A Jobbik elnöke szerint a 2022. áprilisi választás nem kifejezetten a programokon, vagy a plakátkampányokon fog eldőlni, hanem azon, hogy az ellenzék képes lesz-e bejárni a választókerületeket, „tudunk-e beszélgetni az emberekkel.” Jakab szerint főleg vidéken lesz fontos ez, ahol félnek az emberek. Szerinte ugyanis aki fél, az az erőhöz gravitál.

„Ha az ellenzék megosztottságot mutat, akkor a Fideszhez fog menni a szavazó. De ha látja, hogy az erővel szemben ott áll egy másik erő, az képes lesz legyőzni a félelmét.”

Jakabot ezt követően arról kérdezték, mi van, ha egy esetleges ellenzéki siker esetén nem tartják tiszteletben a jelenlegi alaptörvényt, a kétharmados törvényeket, és százezrek mennek utcára. Jakab erre úgy reagált, mindenkinek joga van tüntetni, az új kormány pedig senkit nem fog megakadályozni a demokratikus jogai gyakorlásában. „Véleményt nyilvánítani lehet, de a választói akarat a választásokon jelenik meg” – mondta.

(Kiemelt kép: Jakab Péter magyar politikus, országgyűlési képviselő, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke 2021. június 9-én. Fotó: Merész Márton / 168.hu)