Jakab Péter a saját előretöréséről: ez nem parizer-hatás, hanem hitelesség-hatás

Az emberek nyelvén beszél, egy közülük – indokolta a 168.hu-nak Jakab Péter Jobbik-elnök, hogy a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelöltté lépett elő egy friss közvélemény-kutatás szerint.

2021. március 22., 14:47

Szerző:

„Értjük egymást a választókkal. Én értem őket, és ők is értenek engem. Hozzájuk szólok, róluk beszélek, és pont úgy, ahogy azt ők is megteszik otthon. Egy vagyok közülük.” Ezzel magyarázta a 168.hu kérdésére Jakab Péter Jobbik-elnök, hogy egy új felmérés szerint az ellenzéki előválasztás leendő miniszterelnök-jelöltjei között ő a legnépszerűbb.

A Závecz Research adatai alapján ugyanis az előválasztáson részvételüket tervező ellenzéki szavazók 30 százaléka látná Jakabot miniszterelnök-jelöltként, őt 28 százalékkal követi a jelöltségét még be nem jelentett DK-s Dobrev Klára, majd 16 százalékkal az indulását még lebegtető Karácsony Gergely holtversenyben a momentumos Fekete-Győr Andrással.

Mindez Jakab Péter népszerűség-növekedését jelzi, hiszen a Medián februári felmérése még Karácsonyt hozta ki elsőnek (39%), a Jobbik-elnök pedig második volt (32%). Közben viszont nagyot ment Jakab Facebook-posztja, amelyben kiflit evett parizerrel – azóta folyamatosan megkapja a Fidesztől, hogy milliós fizetése mellett miért pózolt párizsival.

Meg is kérdeztük Jakabot, előretörése a miniszterelnök-jelöltek között vajon a „parizer-hatás” jelenség-e. A politikus azt válaszolta, ő inkább „hitesség-hatásnak” hívná és nem kell mögötte kampánytechnikát keresni. Úgy véli, az emberek - főleg a bajban - nem szimbolikus politizálást akarnak, nem ideológiai vitákat, hanem valódi érdekképviseletet. „Azt, hogy a politika róluk, az ő mindennapi, húsbavágó problémáikról szóljon” - mondta. „Az emberek mindennapjait ma a szegénység, vagy az attól való félelem határozza meg.

"A parizer nem szimbólum, hanem a valóság.

Aki a valóságot ismeri, az tudja azt alakítani, és az tud szavazóbázist is építeni azokból, akik vele együtt akarják ezt a valóságot alakítani” – fejtette ki Jakab, reagálva arra, hogy pártelnök elődje, Vona Gábor a minap élesen bírálta a szerinte „a társadalom egzisztenciális dühét meglovagoló” parizeres kampánya miatt.

Jakab Péter kitért arra is, hogy a Fidesz az ő és Gyurcsány Ferenc személyét támadva igyekszik hitelteleníteni az ellenzéki együttműködést. Szerinte azonban ennek jelentős hatása nincs. „A nép változást akar, és maga üzente meg, hogy összefogásra van szükség. Megoldottuk.” Jakab úgy véli, „nem szeretni kell egymást”, hanem együttműködni. Az eredmény pedig az, hogy ha szoros meccsben is, de az ellenzéki összefogás vezet a Fidesz előtt – állapította meg.

Végül a miniszterelnök-jelölt kérdésünkre elárulta azt is, hogy az ellenzéki együttműködés pártjai az előválasztást illetően „a főbb pontokban megállapodtak, a technikai részletek kidolgozására pedig felállítottuk az Országos Előválasztási Bizottságot, amely testület az előválasztás lebonyolításáért is felel”. Arról, hogy az ellenzéknek kell-e készülnie forgatókönyvvel egy esetleges előrehozott választásra is, úgy vélekedett: „mindenre fel kell készülni, bár ennek sok realitását nem látom”.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.