Jacuzzi vagy a Balaton? Tovább küzdenek az aligaiak a szabadstrandokért

Nem állnak le.

2021. december 13., 06:03

Szerző:

"El tudod képzelni, hogy a Balatonnál élsz, mégis szomszédos településre kell utaznod, ha lemennél a partra? Ez fenyegeti az aligaiakat!" – áll az Aligai Fürdőegyesület és az aHang közös petíciójában. 

A Club Aliga (fizetős strand és kikötő) melletti területre 93 lakásos, medencés, sok jakuzzival ellátott luxus monstrum épült volna tavaly. Az ötletet idén márciusban elvetették, miután a helyi civilekből álló Aligai Fürdőegyesület petíciót indított, és a nyilvános tiltakozásnak köszönhetően Balatonvilágos polgármestere, valamint a helyi országgyűlési képviselő is tiltakozott a megvalósulása ellen.

De itt nem áll meg a történet. A Club Aliga területén nincsenek többé közterületek és közhasználat: a magántulajdonos, illetve vagyonkezelő elzárhatja a Balaton-partot. Egy tavaly életbe lépett kormányrendelet ad okot erre az aggodalomra

Tíz hektár maradt állami tulajdonban, de tartani lehet attól, hogy még azt is privatizálni fogják. (Már 37 hektár került magántulajdonba.) Az aligaiak eddig mindenütt falakba ütköztek: a Fürdőegyesületnek a Club Aliga közterületeivel kapcsolatos panaszát az Alkotmánybíróság elutasította. Az alapvető jogok biztosa szintén nem hallotta meg több mint 100 helyi ingatlantulajdonos panaszát. A Miniszterelnökséghez címzett 3 levelükre sem érkezett válasz.

“Alapvetően nem azzal van problémánk, hogy ha fejlesztések érkeznek a településünkre, hiszen ezek például remek munkalehetőséget teremthetnének a helyi lakosoknak" – írják. 

Az egyesület legfőbb aggodalma az, hogy a Club Aligába tervezett luxusberuházások csak egy szűk társadalmi réteg érdekét szolgálják, és egy egész települést szeretnének megfosztani az őt megillető partszakasz használatától.

"Ha a partszakasz kisajátítása megvalósul, akkor a Balaton-parti település lakóinak egy másik településre kellene elutazniuk, hogy lemehessenek a Balaton-partra. Ez teljesen abszurd" –  állítja az Aligai Fürdőegyesület.

(Kiemelt kép:  Illusztráció)