Itt vannak a kormány újranyitási tervének részletei

Amint megvan a 2,5 millió átoltott, jön a boltnyitás vásárlószám-korlátozással, a 2 órával későbbre tolt kijárási tilalom, és az emiatt tovább nyitva tartó üzletek.

2021. március 27., 17:21

Szerző:

Megjelentek a friss Magyar Közlönyben a kormány újranyitási tervéhez kapcsolódó részletes előírások, amelyek közül az elmúlt napokban különböző kormányzati nyilatkozatokból már meg lehetett ismerni a legfontosabbakat.

A most megjelent egyik kormányrendelet szerint a kabinet a védelmi intézkedéseket április 8-ig fenntartja. A másik friss kormányrendelet pedig „a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról” szól.

A feloldások, vagyis az újranyitás részleteit taglaló rendelet azonban a szokásoktól eltérően nem konkrét időpontban lép hatályba, hanem „a kettőmillió-ötszázezredik COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásához” kapcsolódva ír elő változtatásokat.

A legfontosabbak közt említhető, hogy amikor elérjük a 2,5 millió beoltottat, onnantól miden nap 2 órával későbbre tolódik a kijárási tilalom: a jelenlegi este 8 óra helyett csak 10 órakor kezdődik majd, de ugyanúgy reggel 5 óráig tart.

Ehhez kapcsolódva későbbre tolódik majd az üzletek nyitva tartása is: reggel 5 órától este 21:30-ig, vagyis a jelenleginél két és fél órával tovább lehetnek nyitva, a kijárási tilalom előtt fél órával kell bezárniuk.

Kinyithat majd az összes bolt és üzlet. Fogadhatnak ügyfeleket például az olyan, most zárva tartó szolgáltatók, mint például a fodrászok. A vendéglátó egységekre viszont nem érvényes a könnyítés, ezeknél továbbra is csak elvitel és kiszállítás lehetséges majd.

A 2,5 millió beoltott személy elérése esetén kinyitó üzletekben azonban a kormányrendelet szigorú, új szabályokat is előír. A gyakorlatban ez az üzletekben egy időben tartózkodó vásárlók számának korlátozását jelenti a vásárlótér nagyságának függvényében.

A 10 négyzetméteres vagy ennél kisebb vásárlóterű üzletekben egy vásárló tartózkodhat (az ott foglalkoztatottakon kívül), az ennél nagyobbakban 10 négyzetméterenként egy vásárló. Ebbe nem számít bele a 14 évnél fiatalabb kiskorúak, valamint a 65 évesnél idősebb vagy fogyatékossággal élő személyek kísérői.

A szabályok megszegői 100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírságot kaphatnak, a helyiséget, területet, intézményt, illetve a helyszínt pedig legalább egy napra, de akár egy évre is ideiglenesen bezárathatják.

A szombaton megjelent kormányrendelet-csokor harmadik eleme nem tartalmaz újdonságot. Eszerint Gulyás Gergely kancelláriaminiszter korábbi közlésének megfelelően április 19-én nyitnak az óvodák és az iskolák.

(Kiemelt képünk: Orbán Viktor Facebook oldala)

Európa háborúba sodródásától tart, az európai parlamenti választások tétje pedig, hogy hány voksot kapnak a háború- és hány voksot a békepárti erők – többek között erről értekezett Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök szerint Magyarországon a békére csak az szavaz, aki a Fideszre szavaz, aki a baloldalra szavaz, a háborúra adja a voksát.