Itt tart a Lánchíd felújítása

Karácsony Gergely megmutatta.

2022. február 20., 19:13

Szerző:

Karácsony Gergely a Facebookon mutatta meg, hogy halad a Lánchíd felújítása. A főpolgármester posztja szerint „a híd mindkét végén elkészült a gyalogos, illetve gyalogos-kerékpáros aluljáró szerkezetének a fele, így látszik már, hogy milyen keresztmetszete lesz az átjáróknak.” Így a híd mindkét oldalán szélesebb átjárók lesznek – tette hozzá.

„Egyfolytában érkeznek az új pályaszerkezeti elemek, amelyeket nagy súlyuk miatt csak a hídra ideiglenesen kiépített darus szerkezettel tudják a helyükre szállítani. Ezek fogják a hídon áthaladó emberek és járművek súlyát hordozni” 

– közölte Budapest főpolgármestere.

A bejegyzésben azt is leírta, hogy a pesti oldalon a közúti aluljáró egyik végén található kőfelületek restaurációja.

„A Lánchíd felújítása ütemterv szerint és költségkereten belül zajlik. Köszönjük a munkát a BKK és a kivitelezést végző cégek munkatársainak és a türelmet a budapestieknek. Magyarország egyik szimbóluma Budapest 150. évfordulójára teljes pompában újulhat meg” – zárta posztját Karácsony.

A Lánchíd felújítását az A-Híd Zrt. végzi kivitelezőként. A cég 2021. április 16-án vette át a teljes munkaterületet, a munkálatokat pedig tavaly, június közepén kezdték meg.

A BKK egyik nyári közleménye szerint a régi vasbeton helyére acél pályalemezek kerülnek. Csaknem száz új acéltáblát használtak fel a híd felújításához, melyek egyenként hat tonnát nyomnak, mégis könnyebb a megújult híd, mint a munkálatok előtt. December 14-én pedig a helyére került a két utolsó pályalemez is a két hídpillér közötti, medernyílás fölötti szakaszon, ez a pályatábla csaknem tizenegy méter hosszú és három és fél méter széles, a tömege nyolc tonna – olvasható a BKK évvégi közleményében. 

Mindemellett a híd világítóoszlopai is megújulnak: az eddigi nátriumlámpás technika helyett modern és energiatakarékos LED világításúvá alakítják át őket, valamint szakemberek segítségével restaurálják történelmi kinézetüket.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.