Itt a nap politikai vicce

Még kezet is ráztak rá.

2021. december 7., 12:34

Szerző:

A közbeszerzések versenytisztaságáról állapodott meg a GVH és az MJVSZ. Hogy értsük, mi a helyzet: a GVH, a Gazdasági Versenyhivatal, az MJVSZ pedig a Megyei Jogú Városok Szövetsége, amelynek Kaposvár fideszes polgármestere, Szita Károly az elnöke.

A dokumentumot Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke és Szita Károly, az MJVSZ elnöke, Kaposvár polgármestere (Fidesz-KDNP) látta el kézjegyével. Rigó Csaba Balázs hangsúlyozta, hogy a kartellek felismerése és megelőzése rendkívül fontos feladat, amelyben a GVH megelőző gyakorlati támogatást tud adni az MJVSZ-nek. Hozzátette: az évente Magyarországon lebonyolított nyolc-tízezer érvényes közbeszerzésből tavaly 37,5 százalékot, 2019-ben 46,4 százalékot bonyolítottak le az önkormányzatok. A GVH elnöke szerint ezért "egyáltalán nem mindegy", hogy a tenderek előkészítése, értékelése során észreveszik-e az ajánlatkérők a kartellre utaló mintázatokat.

Rigó Csaba Balázs kiemelte, hogy

az együttműködési megállapodás hozzájárul a közpénzek gazdaságos és hatékony felhasználásához, ami "minden magyar ember, minden magyar adófizető" érdeke.

A többi között a GVH a jogszabály-értelmezésben tud segítséget nyújtani az önkormányzatoknak, továbbá konferenciákat, műhelybeszélgetéseket, szakmai egyeztetéseket is tartanak - sorolta, megemlítve, hogy kiadványokkal is segítik munkájukat.

A GVH elnöke egyebek mellett példaként említette, hogy a versenyhivatal a tisztességtelen piaci magatartásról szóló törvény alapján önkormányzati rendeletek versenyre gyakorolt hatását véleményezheti. Rigó Csaba Balázs kitért arra is, hogy a GVH életében 2021 "egyértelműen a kartellfelderítések éve". A hivatal versenytanácsa nyolc versenykorlátozási ügyben hozott döntést, amelyek közül hat kartellügy, azon belül négy közbeszerzési kartellügy volt. A decemberig általuk kiszabott 17,3 milliárd forintos bírság 94 százaléka ilyen ügyekben született.

Szita Károly az eseményen köszönetet mondott azért, hogy a GVH "jó szívvel ajánlotta azt a tudást, amivel nem biztos, hogy rendelkezünk, mi polgármesterek". Mint rámutatott, a megállapodás azt szolgálja, hogy az önkormányzatok jogszerűek, szabályosak, és hatékonyak legyenek. Emlékeztetett arra, hogy az MJVSZ korábban ugyanebből az okból kötött megállapodást a Közbeszerzési Hatósággal és az Állami Számvevőszékkel is.

Szita Károly beszámolt róla, hogy az MJVSZ-ben lévő 23 nagyvárosban kétmillió ember, az agglomerációkkal együtt csaknem hárommillió ember él, és ezek a települések adják a GDP egyharmadát. Az önkormányzati szférán belül a legtöbb közbeszerzést a megyei jogú városok írják ki, "így nem mindegy, hogy ezek hogyan zárulnak" - mondta.

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a megállapodás alapján a két szervezet a jövőben egyebek mellett

szakértői, illetve vezetői konzultációkat tart a joggyakorlat alakulásáról, tájékoztatják egymást az általános piaci tapasztalatokról, illetve képzéseket, konferenciákat és szakmai rendezvényeket tarthatnak az önkormányzatok versenyjogi tudatosságának növelése érdekében.

 

(Kiemelt kép:  Budapest, 2021. november 16. Szita Károly (Fidesz-KDNP) kaposvári polgármester, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke. MTI/Bruzák Noémi)

 

 

 

Az idei tél eddigi leghidegebb szakasza jöhet: a jövő hét elején számottevő talajfagy is kialakulhat, és a hideg a növényeket is nyugalomra inti – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön közölt agrometeorológiai elemzésében.