A BM, az Emmi és az ORFK sem adott választ arra, hogy valós-e az iskolaőrök véletlenül kiderült fizetése

2020. július 10., 23:10

Szerző:

− A pedagógus szakma megalázása − így reagált az ATV híradójának a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke arra, hogy 220 ezer forintos bruttó bérért toboroznak iskolaőröket.

Csütörtökön a Baranya Megyer Rendőr-főkapitányság Facebook-oldalára került fel egy hirdetés, amelyben 220 ezer forint bruttó bérért és évi 200 ezer forintos cafetériáért toboroznak iskolaőröket. A rendőrség azonban véletlenül hozta nyilvánosságra a hirdetést, amit azóta töröltek.

A csatorna megpróbálta kideríteni, hogy valós összegről volt-e szó.

A kormány az iskolai erőszak megfékezésére bevezeti az iskolaőrséget, amely külön rendészeti szervként jön létre, az őrök pedig gázspray-t, rendőrbotot és bilincset is használhatnak.

− Hallatlan nagy bérfeszültséget fog kelteni az iskolaőrök odaállítása, ha másért nem, akkor azért is jó, hogy ez a probléma most fókuszba került, mert így most a társadalom is pontosan látja, hogyan árazták be a pedagógusokat

− mondta a híradónak Nagy Erzsébet pedagógus.

Az ATV megkérdezte a rendőrséget is arról, hogy valósak-e a hirdetésben szereplő feltételek, válaszukban azt írták:

„a plakát tévedésből került ki idejekorán a közösségi portálra”.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint ez a pedagógus szakma megalázása. Totyik Tamás hozzátette, hogy az iskolaőrség bevezetésével a problémát a szőnyeg alá söprik, ehelyett pszichológiai teszteken kellene kiszűrni a problémás diákokat.

− Nem a 220 ezer forint jövedelmet tartjuk soknak, hanem azt tartjuk felháborítónak, hogy hat év egyetem elvégzése után jelenleg 210 ezer forint bruttó az alapfizetése egy iskolapszichológusnak 6 év tanulás után. Szeptembertől jön ehhez 10 százalék pótlék, ami 230 ezer forintra fogja bruttóban felemelni egy pályakezdő fizetését

− közölte Totyik Tamás.

Az ATV szerette volna megtudni a rendőrségtől, hogy valóban ezért a bérért keresnek iskolaőröket, de a stábot az Emberi Erőforrások Minisztériumához irányították. Az Emmi ezután közölte, hogy a Belügyminisztérium az illetékes az ügyben. A BM azt válaszolta, a kérdéseket az ORFK számára továbbították. Onnan pedig azt a választ kapta a csatorna, hogy forduljanak az Emmi-hez.