Itt az új tudományos számítás: jobban terjed majd a koronavírus az iskolákban, mint tavaly

A Bristoli Egyetem modellezte le a járvány terjedését az osztálytermekben.

2021. szeptember 16., 07:52

Szerző:

A bristoli egyetem modellezése szerint idén ősszel nagyobb lesz a valószínűsége az iskolákban, hogy koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos kitöréseket regisztráljanak, mint tavaly ugyanilyenkor.

Az Infostart arról ír, hogy ez a delta variáns gyorsabb terjedésének, valamint annak köszönhető, hogy számos országban már megnyitották az iskolákat a tanulók előtt. Korábbi kutatások arra mutattak rá, hogy a gyerekeknél két viselkedési modell figyelhető meg napjainkban: társaságkedvelők és magánzók, előbbieknél pedig nagy a valószínűsége, hogy ha fertőzött, akkor szuperterjesztő legyen.

A kutatás vezetője, Mark Woodhouse szerint a várható trendek között szerepel majd, hogy jelentős kitörések következhetnek be az ősz folyamán az általános iskolákban. Megjegyezte ugyanakkor, hogy számításaik szerint mindössze az iskolák kevesebb, mint egy százalékát érinthetik majd a kitörések, melyek száma jelentősebb lehet, mint 2020-ban volt. Nagy átlagban azt is ki lehet jelenteni a kutató szerint, hogy a legtöbb általános iskolai osztályban lesz legalább egy osztálytermi megfertőződés.

Arra is kitért a szakember, hogy az igazán eredményes megelőző intézkedés a tesztelés és a beteg gyermekek otthon tartása, nem pedig karanténbuborékok, azaz a potenciális fertőzöttek nagyobb csoportban történő izolálásának alkalmazása. Ez utóbbinál még a gyorstesztek hatékonysága is nagyobb a megelőzésben – fogalmazott Woodhouse. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a távolságtartás, kézmosás és jobb szellőztetés valóban segítséget jelenthetnek a fertőzések terjedésének terén már általános iskolában is, de a kutató megjegyezte, ezeknek praktikus határai vannak általános iskolás korú gyermekek esetében. 

(Kiemelt kép: Maszkot viselő gyerekek érkeznek egy zágrábi iskolába 2020. szeptember 7-én. Fotó: Denis Lovrovic / AFP)