Kevés a gyerek – bezárják az iskolát

A 2022-23-as tanévben nem indítanak egyetlen osztályt sem a mözsi iskolában.

2022. június 18., 15:21

Szerző:

Tolna város mözsi településrészén 1991-ben épült meg az új, korszerű iskola, ahol viszont 2011-től már csak alsó tagozat működött. A mostani iskolabezárás közvetlen előzménye az volt, hogy a 2022-23-as tanévre mindössze hét első osztályost írattak Mözsre. Ez pedig éppen a fele a minimálisan előírt 14 fős osztálylétszámnak  – írja a TEOL.

A mözsi iskola szegregátum területek környékén működik, igen magas a hátrányos helyzetű gyerekek aránya. Az alacsony tanulólétszám évek óta gond. Nem a születésszám a probléma, hanem az, hogy sok gyermek nem a lakhelyén jár iskolába. Tavaly például 102 elsős kisdiák kezdett valamelyik városbeli iskolában, idén csupán 86. Huszonnégy tolnai és mözsi elsőst városon kívüli intézménybe írattak be.

Mözsön tehát első osztályt szeptembertől nem lehetett indítani. Ám mivel a mözsi iskolában nagyon magas a hátrányos helyzetű diákok aránya, az esélyegyenlőségi előírásoknak városi szinten már csak úgy lehet megfelelni, ha a mözsi 2., 3., 4. osztályokat integrálják a másik két városi iskolába.

Mözsön eddig hét pedagógus dolgozott, egyikük nyugdíjasként. A többi tanító máshol kap munkát.

Takács Zita a távlati elképzelésekről elmondta: az ideális az lenne, ha a mostani szétaprózott iskolai szerkezet helyett a város összes általános iskolása egyetlen iskolaközpontban tanulhatna. Ezt egyébként már régóta tervezik, de – különösen a mostani bizonytalan gazdasági helyzetben – várhatóan nem egyhamar valósulhat meg.

Az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) is érvényben van a Molnál múlt pénteken bevezetett üzemanyagvásárlási korlátozás – válaszolta kérdésünkre a szolgálat. Az után kerestük meg az OMSZ-t, hogy Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő azt írta a Facebook-oldalán, az 50 literes tankolási limit kevés a nagy üzemanyagtartályú és sokat fogyasztó mentőkocsikhoz, a napi többszöri tankolás pedig lassíthatja az amúgy is hatékonysági problémákkal küzdő mentőszolgálatot.

Papírból készült szívószálat hívott vissza a forgalomból a Metro Kereskedelmi Kft. – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján csütörtökön közzétett felhívásban.