Végre együtt az írók és az olvasók

Két elhalasztott és egy félig online könyvhét után újra együtt ünnepelhetnek a hazai írók, olvasók, könyvkészítők és -kiadók.

2021. szeptember 1., 22:48

Szerző:

Ismét megrendezik a kortárs magyar irodalom legnagyobb fesztiválját. A 92. Ünnepi Könyvhetet szeptember 2-a és 5-e között tartják a budapesti Vörösmarty téren és a Duna-korzón. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) szabadtéri programsorozata és könyvvására az irodalomkedvelők kultikus találkozóhelyének számít; olyan esemény, ahol teret kap a hazai könyvkultúra és az olvasás népszerűsítése.

Az idei, 92. Ünnepi Könyvhetet Gál Katalin, a MKKE elnöke és Szabó T. Anna költő nyitja meg csütörtökön 15 órakor a Vörösmarty téri színpadon. Ezt követően pedig a helyszínen átadják a 2020-as Szép Magyar Könyv verseny díjait is. Pénteken 10:30-tól egy másik nagy elismerést, az irodalmi és művészeti folyóiratok szerkesztőinek járó Osvát-díjat nyújtják át a Vörösmarty téren. Ezt a Litera.hu-n végzett munkájáért tavaly Nagy Gabriella főszerkesztőnek ítélték oda.

A járvány egyébként nemcsak az eseményre volt hatással, a könyvek megjelentetését is kiszámíthatatlanná tette. A szervezők ezért úgy döntöttek, idén a január 1. és szeptember 2. között megjelent újdonságokat tekintik könyvheti könyveknek. A mindenkori könyvheti jegyzékre a hagyományoknak megfelelően magyar szerzők első kiadású, magyar nyelvű művei, illetve magyar szerzők klasszikus magyar nyelvű műveinek átdolgozott kiadásai kerülnek fel. A könyvheti listán többek között olyan alkotók szerepelnek, mint Keresztury Tibor, Spiró György és Tóth Krisztina.

A szervezők idén külön figyelmet fordítanak a látogatók egészségénének megóvására is, de közben a megszokott könyvheti élményt is biztosítani szeretnék, sok könyvújdonságot, érdekes könyvbemutatókat és gyerekprogramokat is ígérnek. Az esemény szeptember 5-én, vasárnap este 19 órakor zárul. 

(Kiemelt kép: A Mozart's Portrait on a French Box of Sweets című könyv borítója. Fotó: hollitzer.at)

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.