Ipsos: A magyarok ki akarnak maradni az orosz–ukrán háborúból

Ráadásul, a felmérésben résztvevő nemzetek közül a leginkább. 

2022. április 20., 15:16

Szerző:

Március 25. és április 3. között online felméréssel kérdeztek meg több mint 19 ezer, 75 év alatti embert 27 különböző országból az Ipsos kutatásához, amelynek eredményét szerdán tették közzé. A nemzetközi felmérésből kiderült, hogy a megkérdezett országokban élők közül a magyaroknál jobban senki sem akar kimaradni a háborúból (itt 90 százalék mondta, hogy el akarja kerülni a belesodródást), és az itt élők úgy gondolják, hogy hatástalanok a gazdasági szankciók Oroszország ellen. Valamint az EU-országok közül csak Magyarország lakossága nem támogat újabb lépéseket, írja a Telex.

A felmérés arra is rávilágított, hogy a magyarok nem akarnak beavatkozni más országok konfliktusába, illetve nem szándékoznak katonai segítséget sem küldeni Ukrajnának. A kutatás szerint a magyarok többsége nem tart attól, hogy az orosz agresszió más országokra is áterjedhet. 

Az Ipsos kutatásában a következő országokat kérdezték meg:  Argentína, Ausztrália, Belgium, Hollandia, Nagy-Britannia, Svédország, Magyarország, Egyesült Államok, Lengyelország, Németország, Kanada, Franciaország, Izrael, Mexikó, Japán, Brazília, Chile, Kolumbia, Szaúd-Arábia, Dél-afrikai Köztársaság, India, Olaszország, Peru, Malajzia, Törökország, Spanyolország, Dél-Korea. Tehát a szomszédos Szlovákia és Románia nem szerepel a felmérésben. 

Átlagosan 74 százalék szerint kell befogadni, segíteni az Ukrajnából menekülőket (a magyarok 75 százaléka szerint is). A megkérdezettek 72 százaléka szerint ki kell maradni a háborús konfliktusból.

Magyarországra vetítve ez az arány 90 százalékos

70 százalék úgy véli, az országának támogatni kell a jogtalanul megtámadott országokat, melyek rá is szorulnak a segítségre. A magyaroknak csak 53 százaléka van ezen az állásponton. 

(Kiemelt kép: Emberek evakuálnak a Kijevtől északnyugatra fekvő Irpin városából az orosz–ukrán háború 10. napján, 2022. március 5-én. Fotó: Wolfgang Schwan / Anadolu Agency / AFP)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.