Ingyenes látásvizsgálatokat indít a minisztérium

Az államt támogatja a Magyar Látszerész Szövetség programját. 

2022. január 18., 12:51

Szerző:

A Magyar Látszerész Szövetség állami támogatással ingyenes látásvizsgálatokat végez gyermekotthonokban – mondta el Simon Attila István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára Budapesten kedden.

Az óbudai Szent Miklós Általános Iskola, Diákotthon és Gyermekotthonban tartott ingyenes szűrőnapon a helyettes államtitkár ismertett: Magyarországon mintegy 23 ezer gyermek él gyermekvédelmi gondoskodásban, közülük 8 ezer otthonokban, 15 ezer pedig nevelőszülőknél.

Az intézményekben élők kapják a legkevesebb figyelmet, nekik van legnagyobb szükségük segítségre. A vér szerinti szülőktől való elszakadás után az "ő családjuk mi vagyunk" – mondta a helyettes államtitkár.

A társadalmi összefogás segíthet a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekeknek abban, hogy minél teljesebb életet élhessenek. A látszerész szövetség kereste meg a tárcát azzal az ötlettel, hogy a gyermekotthonokban élőknek ingyenes látásvizsgálatot szervezzenek és szükség esetén szemüveget is biztosítsanak nekik. A Láss, hogy ők láthassanak elnevezésű program azt üzeni ezeknek a gyerekeknek, hogy "nem mondtunk le róluk" – mondta Simon Attila István.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere videóüzenetében hiánypótló nevezte a projektet, melyben összefog a politika, a civil szféra és az orvosi szakma a gyermekek látásának javításáért. Az időben felismert látászavarok kezelése pedig nagyon jelentős életminőség javulást eredményez.

Remélhetőleg a projekt hagyományt teremt és a gyerekek egyre szélesebb köréhez jut el – tette hozzá a miniszter.

Leányfalvi Tamás, a szakmai szövetség ügyvezető elnöke a rendezvényen arra hívta fel a figyelmet: a tanulási, magatartási zavarok mögött sokszor látásproblémák állnak. Sok kisgyermek nem is tudatosítja, hogy rossz a látása, pedig a tanuláshoz, közösségbe való beilleszkedéshez nagyon fontos, hogy ezeket minél előbb felismerjék és korrigálják.

Hozzátette: a program tavaly októberben kezdődött, az eddig megvizsgált több mint 100 gyermek közül csaknem minden másodiknak volt valamilyen látásproblémája. Ez az arány a teljes gyermekpopulációban is elérheti az egyharmadot. A digitális eszközök, számítógépek, telefonok, játékok, tévék képernyője, kijelzője, nagyon megterheli a gyerekek szemét – figyelmeztetett a szakember.

A program keretében a látáskorrekcióra szoruló gyermekek 30-50 ezer forint értékű szemüvegeket kapnak. A program az optikus szakma, civil adományok és állami támogatás segítségével működik. A tervek szerint az otthonokban és a nevelőszülőknél élő gyermekek után a Láss, hogy ők láthassanak programot szeretnék kiterjeszteni minden magyar kisiskolásra – mondta Leányfalvi Tamás.

(Kiemelt képünk: Egy kislány látását vizsgálják a látás hónapja alkalmából a Fővárosi Sztehlo Gábor Gyermekotthon és Fogyatékosokat Befogadó Otthonban 2018. október 15-én. A Magyar Látszerész Szövetség egész napos ingyenes szűrővizsgálatára több fővárosi gyermekotthonból is érkeznek 14 és 18 év közötti fiatalok, akiknek szükség szerint ingyenes szemüveget is biztosítanak. MTI Fotó: Bruzák Noémi)