Ingyenes képzéssel segíti a leszakadó réteg munkavállalását az Orbán-kormány

A döntéssel tízezer embernek tudnak segíteni. 

2021. augusztus 6., 15:42

Szerző:

Felveszi a harcot a digitális szakadék ellen az Orbán-ormány. Az állam informatikai ismereteket nyújtó képzésekkel segíti a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) a munkavállalók elhelyezkedését. A támogatást vissza nem térítendő uniós források felhasználásával biztosítja a magyar kormány a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programon belül (Ginop). A döntés tízezer, főként a kevésbé fejlett régiókban élőket érinti.

Az NSZFH közleményében azt írta: az alacsony iskolai végzettségűeknek szóló kiemelt projektben mintegy 230 ezer embernek biztosítottak lehetőséget alapszintű digitális kompetenciák elsajátítására, fejlesztésére. Ez 23 milliárd forint európai uniós támogatás felhasználásával valósul meg a Széchenyi 2020 programon belül. 

Kiemelték, a képzések a kevésbé fejlett régiókban élők számára nyújtanak segítséget az alapfokú digitális készségek elsajátításában, az elektronikus ügyintézési folyamatokban való eligazodásban. A digitális szakadék csökkentésére indított képzéseken az elmúlt 5 évben mintegy 30 ezer oktatást tartottak. A legélénkebb érdeklődés az észak-alföldi régióban volt, itt valósult meg az összes képzés 35 százaléka. A régión belül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legtöbb, mintegy 7000 képzés

A tanfolyamok első 100 ezer tanulója egy 1-10 pontos skálán átlagosan 9,6-re értékelte a tudásátadást, amely érték egyértelműen alátámasztja, hogy a képzések színvonala az országban mindenhol magas volt. Ezen belül a legnagyobb elégedettséget – alig elmaradva a maximális 10 ponttól – az oktatók érdemelték ki, míg a résztvevők az infrastrukturális körülményeket átlagosan 9,5 ponttal kielégítőnek értékelték – tájékoztatott a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal.

(Kiemelt kép: A megújult informatikai terem a bajai Eötvös József Főiskola Szegedi úti Campusán 2021. február 3-án. Fotó: Kiss Dániel / MTI)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.