Indítja a Jobbik a judapestező Bíró Lászlót, az ellenzék szó nélkül rábólíntott

A Magyar Nemzet szerint mentelmi joggal üzletel a baloldal.

2021. június 30., 12:22

Szerző:

Bíró Lászlót indítja a Jobbik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os választókerületben az előválasztáson. Ezt a Magyar Nemzet a baloldal belső ügyeire rálátó forrása szerint az ellenzék szó nélkül elfogadta, és talán nem is véletlen. Azt írják a portálon, ez egy megállapodás lehet a két párt között, miszerint a Jobbik elfogadja, hogy a DK szombathelyi jelöltje a költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba, cserébe Gyurcsány Ferencék sem teszik szóvá az ugyancsak költségvetési csalással vádolt Bíró László indítását. A lap szerint feltehetőleg a cél az, hogy mindkét büntetőeljárás alatt álló politikus mentelmi jogot kaphasson, amennyiben parlamenti mandátumot szereznek.

Bíró Lászlónak korábban voltak antiszemita megnyilvánulásai. Közösségi oldalán például a környékbeli szállodákat látogató zsidó vendégekre utalva egyszer úgy fogalmazott: „a kutyám majd megveszik, amikor a tetűcsúszdások elmennek a ház előtt, dolgoznak barátaim a szállodaiparban, elmondják, mi a helyzet.” Egy másik megosztásában már az szerepelt: „kikapcsolták a zsidó uzsorabanktőkét a gazdaságból, megszüntették a háborús jóvátételként eufemizált kozmopolita rablás kifizetését”. Budapestet pedig  egyenesen „Judapestnek” nevezte.

Időközben költségvetés gyanúja miatt is nyomozást rendelt Bíró László ellen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A korábbi sajtóhírek szerint a jobbikos politikus a csernelyi varrodát működtető Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezet tulajdonosaként nem fizette ki a varrónőket és a karbantartót, miközben egy ötvenmillió forintos EU-s támogatás jelentős részét magára költötte.

Bíró László indítása ellen több zsidó szervezet is tiltakozott már. Korábban a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségen (Mazsihisz) elnöke, Heisler András közleményében úgy fogalmazott: a Mazsihisz továbbra sem kíván beavatkozni pártpolitikai kérdésekbe, de határozottan jelzi tiltakozását az antiszemita nézeteket valló politikusok közéletben való részvétele miatt. A Zsidó Világkongresszus elnöke pedig aggodalmát fejezte ki a szélsőjobboldal megerősödésével kapcsolatban. Ronald S. Lauder levélben azt írta, szerinte Jakab Péter nyilatkozata nem volt őszinte, amikor azt mondta, hogy pártja sose nem volt jobboldali, csak megtűrte benne a szélsőjobboldali személyeket. Az elnök szerint sok olyan politikus van még a Jobbikban, akiknek antiszemita kijelentései voltak. 

(Kiemelt kép: Bíró László, a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzati képviselője sajtótájékoztatót tart a tokaji borokkal kapcsolatban Budapesten, a Legfőbb Ügyészség épülete előtt 2020. január 29-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.