Több ezren tüntetnek az Indexért, az egyre duzzadó tömeg a Miniszterelnökség elé ért – Frissülő cikk!

2020. július 24., 18:18

Szerző:

Cikkünk frissül!

A szervezők szerint mintegy ötszázan gyűltek össze az Index óbudai szerkesztőségének közelében, a Galagonya utcánál azon a tüntetésen, amelyet a hírportál "kivégzése" miatt hívott össze a Momentum. Tudósítónk szerint a Demokratikus Koalíció képviseletében is többen megjelentek a demonstráción, valamint feltűnt az MSZP országgyűlési képviselője, Kunhalmi Ágnes is.

Emellett a hírportál több felmondott újságírója is ott volt a tömegben. Mint ismert, pénteken lényegében az összes indexes újságíró és szerkesztő felmondott a lapnál, miután kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt és visszavételére a szerkesztőség kérése ellenére sem voltak hajlandóak.

Fábián Tamás újságíró lapunknak hangsúlyozta, hogy magánszemélyként vesznek részt a rendezvényen, úgy jöttek ki, mint bármilyen más tüntetésre. - Újságírók vagyunk, és kíváncsiak vagyunk arra, hogy mi történik itt, de nem veszünk benne részt - mondta, majd hozzátette: „a pártzászlóktól távol maradunk, de jól esik, hogy sok olvasónk kiáll mellettünk”. Arra a kérdésre, hogy vannak, azt válaszolta, hogy megrendülten. Konkrét tervekről még nincs szó, de gondolkodnak a továbbiakon.

 

Fotó: Bíró Veronika

Hajnal Miklós, a Momentum politikusa rövid beszédet tartott, amelyen békés tüntetésre hívott fel, valamint köszöntötte az újságírótársadalmat, beleértve a "kormánypárti újságírókat" is. A tüntetők ezután a terveknek megfelelően megkezdték a vonulást a Miniszterelnökség budai épülete, a Karmelita Kolostor elé, a forgalom elől lezárt Lajos utcán vonulva. A rendőrök jelentős létszámmal jelentek meg. A résztvevők nagyjából fele viselhetett szájmaszkot tudósítónk szerint, később azonban, a vonulás során egyre többen vették fel a védőeszközt. Ehhez egyébként a rendőrség külön engedélye kellett, mert a jogszabályok szerint demonstráción nem lehet eltakarni az arcot.

Fotó: Bíró Veronika

 

A tömeg élén pártzászlókkal vonultak a momentumosok. A tüntetők eleinte csendben, rigmusok nélkül vonultak, számok a kezdeti 500-ról nagyjából ezres létszámúra nőtt. Több autós dudálással fejezte ki szimpátiáját. Ezután az "Indexeljetek!", illetve a "Szabad ország, szabad média!" skandálásába fogott a tömeg egy része.

Fotó: Bíró Veronika
Fotó: Bíró Veronika

A szép lassan több ezer fősre duzzadó tüntető tömeg 20 óra után nem sokkal ért a Clark Ádám térre, hogy elindulhasson a Várba, a Miniszterelnökség elé. Itt azonban a rendőrség egy ideig feltartóztatta a tömeget. A demonstrálók egy része azt skandálta hosszasan: Hol vagy geci? (utalva Simicska Lajos elhíresült, a miniszterelnököt ekéző mondatára).

A tömeg végül tovább vonulhatott a miniszterelnöki hivatal közelébe, ahol több ellenzéki politikus és civil aktivista tartott beszédet.

Tüntetés az Index-ügy miatt
Fotó: Szigetváry Zsolt