Őzgerinc, kacsamáj, masszázsfotel - Ilyen volt a Bocuse d’Or és a Sirha Budapest zárónapja

A rendezvény fénypontja az idei Bocuse d’Or európai válogatója volt. 

2022. március 25., 10:39

Szerző:

A magyar csapat Dalnoki Bence vezetésével reggel kilenckor kezdte meg a főzést. A boxban Nyikos Patrik segített neki, míg a pult túloldaláról Széll Tamás irányította a munkát. A csapatoknak két ételt kellett készíteniük. A hústálon helyet kellett kapnia az őzgerincnek és -combnak, valamint a kacsamájnak. A „tavaszi tányér” fantázia névvel ellátott vegetáriánus tányértémának a fő alapanyaga a burgonya, emellett tejfölt és a túrót kellett használniuk a szakácsoknak.

A boxokban folyó munkának minden egyes lépését nagy létszámú nemzetközi szakember figyeli kritikusan, na és persze a sajtó munkatársai is. Eközben a közönség is kezd beszivárogni, és a csarnokot megtöltik a kürtök hangjai. A hangorkán néha olyan, mintha egy kézilabda meccsen lenne az ember.

A magyar krumpli, tejföl, túró, őzgerinc és -comb, valamint a kacsamáj. Fotó: Dimény András / 168.hu
Sok szem szegeződik a versenyzőkre. Fotó: Dimény András / 168.hu

Déltől kizárólag a Bocuse d’Or zsűrije és versenyzői tartózkodhattak a stagenek nevezett részen, így a délutáni tálalásig körbe néztem a Sirha Budapest kiállítóinál. A nemzetközi kiállítás másfél hungexpócsarnoknyi területen helyezkedett el. Tizenhat országból érkeztek különböző, az élelmiszeriparhoz szorosan, vagy éppen lazán kapcsolódó termékekkel a cégek. A pék- és cukrásztermékektől, az italokon keresztül a masszázsfotelekig megkóstolhattak és kipróbálhattak sok mindent az érdeklődők. A fáradalmakat egy kávé vagy aprósütemény társaságában egy beltérben berendezett kültéri teraszon pihenhették ki az emberek.

Délután kettőkor tálalt a magyar csapat. Először a tányértémát, majd a hústálat. A hangulat ekkor hágott a tetőfokára és több konfettiágyú is eldurrant. A zsűri szúrós tekintettel nézte és szakértelemmel kóstolta végig a csapatok ételeit.

A magyar csapatnak szánt aranyeső a gödi szurkolóktól. Fotó: Dimény András / 168.hu
A magyar hústál bemutatása a sajtónak. Fotó: Dimény András / 168.hu
A zsűrinek tálalják az egyik tányértémát. Fotó: Dimény András / 168.hu

Az este hatkor kezdődő eredményhirdetés telt házas lelátó előtt zajlott. Az élen a dánok végeztek, a magyar csapat állhatott a dobogó második fokára, a bronzérmet pedig a norvégok vitték haza. Így mindhárom csapat ott lesz a Lyonban megrendezett döntőn.

További képek az eseményről a képre kattintva érhetőek el:

(Kiemelt kép: A magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntője a Sirha Budapest 2022 Nemzetközi Élelmiszeripari és a HoReCa szakkiállításon a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2022. március 24-én. Fotó: Dimény András / 168.hu)