Ilyen árakra számítson, ha egy gombóc fagylaltot venne
Hideg a fagylalt, de nem annyira, hogy be tudja fagyasztani az árát.
A fagylalt árát is jelentősen befolyásolja a rekordszintű élelmiszerinfláció, a forint gyengélkedése az euróval szemben, a munkaerőhiány, vagy az energiaköltségek növekedése – közölte Erdélyi Balázs a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke a Pénzcentrumnak.
Amíg a cukrászdák többsége átvészelte a járványidőszak elmúlt két évét, addig az idei év eseményei – pl. háború, emelkedő alapanyag árak – miatt előfordul, hogy naponta más áron érkeznek az alapanyagok, ugyanis sokszor akadozik az ellátás – mondta Erdélyi. Részletezte, hogy a tejtermékek ára 50-100%-al emelkedtek, az energiaárak pedig a háromszorosára nőtt.
„A kedvezőtlen körülmények miatt idén nagyobb áremelés tapasztalható a fagylalt árában is, amíg tavaly 300-350 Ft körül volt a legtöbb helyen egy gombóc ára, idén az átlagos ár valahol 400-450 Ft körül van”
– jelentette ki Erdélyi Balázs. Szerinte nagy segítség lenne a szakmának, ha a tölcséres fagylaltot 5%-os áfakulccsal lehetne értékesíteni a jelenlegi 27 helyett.
Szóba került az Év Fagylaltja verseny, amelyről az elnök közölte, hogy idén is meg lesz tartva, jelenleg több város vezetésével tárgyalnak. „Az országjáró fagylalt roadshow és fagylalt fesztivál mindig rengeteg embert vonzott. Békéscsaba, Balatonfüred és Hajdúszoboszló is a lehetséges helyszínek között van.”
(Kiemelt kép: Cukormentes fagylalt egy tálkában a BioFach nemzetközi bioélelmiszer és bioáru szakkiállításon és vásáron Nürnbergben 2019. február 13-án. fotó: MTI/EPA/Timm Schamberger)