Így (nem) védekeznének a magyarok a COVID ellen

A válaszokból kiolvasható kép semmi jót nem jelent.

2021. november 25., 13:13

Szerző:

A Policy Solutions ismét elkészített egy kutatást arra vonatkozóan, hogy a magyar társadalom hogyan vélekedik a járvány adta gazdasági válság hatásaitól, és magyar kormány válságkezelését a negyedik hullámában. A kutatásban előszőr a kötelező COVID-19 oltás koncepciójával kapcsolatos véleményeket mérték fel, „tíz megkérdezettből hatan (61%) ellenzik a kötelező oltás bevezetését. A magyarok alig több mint harmada (35%) támogatna egy ilyen rendelkezést.

 

A magyarok többsége elutasítja a kötelező Covid-védőoltást

A kötelező oltás támogatottsága terén az összes politikai csoportban abszolút többségben vannak az ötletet elutasítók. A támogatók és elutasítók aránya a kormánypártiak körében 44% vs. 52%, az ellenzéki összefogás támogatói között 37% vs. 59%. A nagy politikai tömbökön kívülállók körében teljesen elsöprő a kötelező oltás elutasítottsága (a támogatók-ellenzők aránya a pártnélküliek körében 18% vs. 80%).

Azok körében, akik már beoltatták magukat, 45% támogatná az oltások kötelezővé tételét, és 51% ellenezné. Az oltatlanok körében viszont masszív ellenállás fogadná az ilyen törekvéseket: 89% ellenzi az oltások kötelezővé tételét, és csak 11% támogatná.

A kutatásban résztvevő személyek, arra is választ adtak, hogy miként vélekednek, arról, hogy a munkáltatónak kell döntést hozni a kötelező védőoltásról, a magyarok nagy többsége (58%) ezt a fajta oltási kötelezettséget is elutasítja, és csak kevesen (38%) támogatnának egy ilyen intézkedést. Ezen a téren is hatalmas szakadék tátong az oltottak és az oltatlanok hozzáállása között. Mindössze az oltottak harmada tervezi beoltatni magát harmadszorra is.

 

A harmadik hullámhoz képest visszaesett a higiéniai védőintézkedések támogatottsága

 

A kutatás résztvevői elmondták a véleményüket a kötelező higiéniai intézkedések újbóli elrendeléséről is, fél év alatt 10 százalékponttal csökkent azoknak az aránya, akik ezt jó ötletnek tartják a kötelező kézfertőtlenítést a kihelyezett fertőtlenítőpontoknál. Még ennél is jobban, 13 százalékponttal csökkent a kötelező maszkviselés újbóli bevezetésével szimpatizálók aránya. A Covid 4. hullámában többségben vannak azok, akik szerint a pandémia után már nem lenne szükség kötelező maszkviselésre sem a tömegközlekedésen, sem az üzletekben. A válaszok alapján megállapítható, hogy a magyarok nagyjából fele elfogadja a tömeges társadalmi kézfertőtlenítést és maszkviselést koronavírustól. 

A kutatás kitért arra is, hogy miként érintette a magyarokat a világjárvány következtében kialakult gazdasági válság, fél év alatt megfeleződött azoknak az aránya, akik visszaesésről számoltak be: márciusban még 39%, szeptemberben már csak 20% számolt be anyagi helyzetének romlásáról. A budapestieket és a gyermeket nevelő családokat viselte meg legjobban a válság, itt számoltak be a legnagyobb arányban anyagi visszaesésről (27%), míg a kisvárosokban volt a legalacsonyabb ez az arány (16%). Budapesten volt a legmagasabb az állásvesztők aránya is.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: Emberek távolságot tartva állnak sorba egy pláza boltjai előtt 2021. április 19-én. Fotó: AFP / Vladimir Simicek)

 

 

 

 

 

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.