Erre számítsunk a pedagógussztrájk napján

Előkerül majd a már jól ismert kockás szimbólum is. 

2022. január 31., 08:36

Szerző:

Hiába illegális a hétfői pedagógussztrájk a kormány szerint, ez a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) tagjait és szimpatizánsait hidegen hagyja. A szakszervezetek pedig azt is ismertették, mire lehet számítani a sztrájk alatt.

Az EMMI a sztrájk betiltásával kapcsolatos döntését azzal indokolta, hogy „a bíróság elsőfokú határozata megszületett ugyan január 28-án, de a döntés nem jogerős, így törvénytelen a hétfői pedagógussztrájk”. Illetve, a hogy arról beszámoltunk, a koronavírust is tiltó okként sorolta fel a kormány

A PDSZ és a PSZ azonban továbbra is arra bíztatta az oktatásban dolgozókat, hogy ne engedjenek a jogellenes fenyegetéseknek, szervezzék tovább a hétfőre meghirdetett figyelmeztető sztrájkot

– írta szombaton közösségi oldalán a PDSZ.

A Telex hétfői cikkében megírta, hogy a demonstrációt a két nagy pedagógus szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és Pedagógus Szakszervezet (PSZ) hirdette meg közösen, miután hetekig eredménytelenül tárgyaltak a kormánnyal a követeléseikről. A pedagógusok legfőbb követelései:

  • béremelés
  • munkaterhek csökkentése
  • és hogy ne küldjék fizetés nélküli szabadságra azokat a dolgozókat, akik nem oltatják be magukat koronavírus ellen.

És hogy pontosan mi fog történni a tiltás ellenére?

  1. A sztrájkolók, – utalva a 2016-os tüntetésekre – kockás ruhadarabokkal aggatják tele a PSZ budapesti székházának kerítését és maguk is kockás viseletbe öltöznek.
  2. 13:00 órakor a Szépművészeti Múzeum előtt tart sajtótájékoztatót a PSZ és a PDSZ, várhatóan ekkor fogják ismertetni a részvételi adatokat.
  3. Ezután 14:00 órakor autós demonstráció indul a Hősök teréről, ezt a Magyar Szakszervezeti Szövetség szervezi, akik a szolidaritáson a bértárgyalások eredménytelenségére is szeretnék felhívni a figyelmet. Egy nagy kört tesznek a városban, a kocsisor az Andrássy út – Károly körút – Kossuth Lajos utca – Erzsébet híd – Attila út – Alagút utca – Fő út – Bem rakpart. – Margit híd – Szent István körút. – Váci út – Lehel utca – Dózsa György út – Hősök tere útvonalon halad majd. És természetesen a kocsik sem maradhatnak kockás szalag nélkül

– írja a Telex a programot.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármestere közösségi oldalán hétfő reggeli posztjában kifejezte, hogy szolidaritást vállal a tanároknak és megosztotta mellé pedagógus felesége írását is.

(Kiemelt kép: Pedagógussztrájk. Fotó: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hivatalos Facebook-oldala)