Ezek voltak Moldova György utolsó szavai

Moldova György utolsó napjairól mesélt gyászoló felesége.

2022. június 4., 18:49

Szerző:

Ahogy azt a 168 is megírta, szombaton Moldova György, a Kádár-korszak egyik legfontosabb írója életének 88. évében meghalt. Az író felesége, Palotás Katalin a Blikknek mesélt férje utolsó napjairól.

Palotás Katalin elmondása szerint férje már kilenc napja rendkívül rossz állapotban volt.

„Most viszik el Gyurit, még itt vannak a halottszállítók, és én végignézem ennek a csodálatos embernek az utolsó előtti útját. Nem fogom föl, hogy nincs többé, jóllehet a számára már megváltás volt a halál. Kilenc napja már eszméletlenül feküdt itthon. Ültem az ágyánál, a szeme nyitva volt, és beszéltem hozzá” – közölte a gyászoló feleség a Blikkel, akivel Moldova György néhány hónappal ezelőtt kötötte össze hivatalosan is az életét.

Palotás Katalin férjének utolsó szavairól is mesélt:

„»Csodálatos volt az a néhány veled töltött hónap, csodálatos volt az életem utolsó, legeslegutolsó része...« Egészen megdöbbentő, hogy ezek voltak az utolsó szavai hozzám. Aztán már soha többet nem szólalt meg.”

Az írót felesége semmiképp nem akarta egészségügyi intézménybe vinni: „Nem engedtem, hogy kórházba vigyék. Egyrészt a magyar egészségügyben uralkodó borzalmas viszonyok miatt, másrészt pedig már értelme sem volt. Itt éltünk így, együtt, kilenc napig, lét és nemlét között, és én mindig odaültem mellé, és nyugtattam őt, beszéltem hozzá.”

(Kiemelt kép: Molodva György író dedikál a 2016-os Könyvhéten, a Vörösmarty téren. Fotó: Elekes Attila, Wikipédia)