Budapesti járattörlések, természeti károk, áramkimaradások és halálesetek a Ciara nyomában

2020. február 10., 18:00

Szerző:

Több Budapestet érintő repülőjáratot kellett törölni hétfőn az Európa-szerte viharos időjárás miatt – közölte a Budapest Airport Zrt. vállalati kommunikációs és kormányzati kapcsolatok igazgatója az MTI-vel.

Valentínyi Katalin tájékoztatásában kiemelte, a Budapest Airport már a délelőtt tájékoztatta az utasokat, hogy a Nyugat- és Közép-Európa felett végigvonuló Ciara viharciklon miatt járattörlések és fennakadások várhatók a menetrendben. Hétfőn ez 11 járatpárt (indulót és érkezőt) érint.

Azonban – mint kiemelte – a járattörléseket nem a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér környezetében tapasztalható időjárás, hanem a célállomás repülőterének időjárása indokolja.

Törölt járat esetén az utasokat arra kérik, hogy vegyék fel a kapcsolatot a légitársasággal.

Azt írta, jelenleg 32-35 csomós szél fúj a repülőtér környezetében, később délután azonban ennél erősebb, akár 47 csomós (körülbelül 90 kilométer/órás) erősségű szél várható. A szél iránya keresztirányú, majdnem teljesen merőleges a futópályákra - tette hozzá.

– Jelenleg a budapesti repülőtér forgalma és a járatok kiszolgálása zökkenőmentes

– közölte Valentínyi Katalin.

Fotó: bud.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat bár korábban Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki, a vihar szelídült, így visszavonták a másodfokú riasztásokat, s újra elsőfokú a készültség.

A tűzoltókat országszerte több mint háromszázszor riasztották.

Fotó: Facebook/ BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Sopronban 106 km/órás széllökést mértek, a Kendig-csúcsról pedig 101 km/órás erősségű levegőmozgásról érkezett adat. Később a Balaton térségét is elérte a ciklon, Balatonlellén egy 35 méteres fa dőlt ki, Siófokon a szél az útra döntötte egy diófa ágát. A helyenként óránkénti

100 kilométeres szél megbillentette a Balaton víztükrét, a legmagasabb, 154 centiméteres vízszintet a vizugy.hu adatai szerint Balatonfűzfőn mérték délben, a legalacsonyabb, 63 centimétereset két órával később Keszthelyen.

A viharos nyugat-európai időjárási viszonyok miatt Frankfurtban rekedt a magyar férfi vízilabda-válogatott,

így kérdésessé vált a franciák elleni keddi világliga-selejtező megrendezése.

A Ciara viharciklon vasárnap délelőtt érte el Nyugat-Európát. Skóciában többen megsérültek miatta, egy lengyelországi síközpontban pedig ketten haltak meg. Európa-szerte áradásokkal, áramkimaradásokkal jár az erős szél, a széllökések pedig ma reggelre értek Magyarországra.

 

És mi várható kedden? 

Reggeltől ismét viharossá fokozódó északnyugati szélre lehet számítani, 65-90 kilométer/órás, az északi országrészben a magasabban fekvő hegyvidéki területeken 90 kilométer/órát meghaladó legerősebb lökésekkel. Az eső, zápor mellett eleinte a Dunántúlon, majd az Alföldön helyenként reggel, kora délelőtt zivatarok is lehetnek.

Keddre Zala és Baranya megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az előrejelzés szerint kedden a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 6 fok között alakul. Napközben 7-13 fokig melegszik a levegő.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.