Időjárás: szinte az egész országra kiadták a figyelmeztetést – Mutatjuk, hol csap le hamarosan a vihar

A szerdai időjárás nem tartogat sok jót: széllel és jégesővel csap le a vihar Magyarországra. 

2024. július 24., 11:02

Szerző:

Szerdán hidegfront érkezik, amely mögött több fokkal visszaesik a hőmérséklet. Több helyen kell záporra, zivatarra számítani, melyeket felhőszakadás kísérhet. A hét második felében lassan megnyugszik felettünk a légkör, de ismét melegebb léghullámok érkeznek, fokozódik a nappali felmelegedés. Mutatjuk, pontosan milyen időjárásra kell számítani szerdán. 

Viharok szelek 

Ma egy szakadozásban lévő frontális felhőzet vonul át az országon, emellett a délutáni órákban erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Nagyobb számban a keleti, északkeleti harmadban alakulnak ki záporok, zivatarok. Főként az ország keleti, északkeleti harmadán lehet számítani zivatarok kialakulására. Ezeket általában intenzív csapadék, viharos széllökések ( ~ 60-70 km/h), valamint jégeső kísérheti.

 

Hevesebb zivatarok 

Délután kiemelten az északkeleti harmadban az egymást követő zivatarcellákból felhőszakadás-szerű csapadék is előfordulhat, illetve ott hevesebb zivatar kialakulása sem zárható ki, melyet erősen viharos ( ~ 90 km/h) széllökés is kísérhet. Délután 26 és 31 fok között alakul a hőmérséklet. Estére, késő estére mindenütt lecseng a zivatartevékenység. A hőmérséklet 18 és 26 fok közé csökken. Éjszakára nagyrészt összeesnek a gomolyfelhők, kiderül az ég, illetve a csapadéktevékenység is lecseng, olvasható a met.hu oldalán. 

Hidegfront 

A szerdán érkező hidegfront egy  pár napra megtöri a hőséget. Ez mindenképp kedvezőleg hat a szervezetünkre, frissebb, hűvösebb éjszakák jönnek, pihentetőbb lesz az alvás. A front hatására többeknél jelentkezhet fejfájás, vérnyomás-ingadozás, felerősödhetnek a görcsös panaszok, a szelesebb tájakon pedig ingerlékenyebbek, nyugtalanabbak lehetünk.

UV-sugárzás

A záporok, zivatarok környezetében pedig átmenetileg felerősödhetnek az asztmások panaszai, és fülledtebbé válhat a levegő, ami nehézlégzést, rosszullétet okozhat. 10 és 16 óra között a napos időszakokban erős, sokfelé nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről, írja az Időkép. 

Csütörtöki időjárás

Csütörtökön aztán napos, gomolyfelhős idő valószínű, több gomoly az Északi-középhegység mentén, illetve a Tisza vonalában képződik, így elsősorban itt pattanhatnak ki záporok, zivatarok. Az északi, északnyugati szél élénk, erős lesz, az éjszaka folyamán átmenetileg mérséklődik a légmozgás. Zivatarok mentén viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 20 fok között alakul, de a szélvédett, hidegre hajlamos részeken ennél hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 24 és 29 fok között várható, közölte a HungaroMet. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)