Időjárás: maradnak a fagyok, de száraz, napsütéses idő köszönt ránk

A vasárnapi időjárás során is számítani kell hajnali fagyokra, ám miután a reggeli ködfoltok megszűntek, száraz, napos időnk lesz. Akár 18 fokot is mutathat a hőmérő.

2024. október 19., 15:57

Szerző:

Az Időkép előrejelzése szerint a vasárnapi időjárás során a reggeli pára- és ködfoltok megszűnése után száraz, napsütéses időben bízhatunk. Legfeljebb a Kisalföldön élénkülhet meg a szél.

Reggel -2 és +6, délután 13 és 18 fok között alakul a hőmérséklet.

A jövő heti időjárás is kellemesen meleg marad

Hétfőn északnyugaton és délkeleten lehet némi fátyolfelhő az égen, az ország nagy részén folytatódik a száraz, napos idő. Csapadéktól sehol sem kell tartanunk. Hajnalban pára és köd képződhet, -3, +6 fok közé hűlhet a levegő, míg délután akár 14-18 fokot is mérhetünk.

Kedden reggel is számítani kell köd- és párafoltok képződésére, napközben pedig marad a száraz, napos idő. A Dunántúlon lehet valamivel több felhő az égen. Csapadék nem valószínű. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, délután 14-19 fokra van kilátás. Szerdára felhősebb időjárás körvonalazódik, északnyugaton-északon kisebb eső is előfordulhat majd.

Péntek hajnalban mínusz 14 fokot mértek a Bükkben

A Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézete péntek reggel közölte, hogy méréseik kezdete óta a leghidegebb október hajnali fagyot mutatták a műszerek: mínusz 14,5 Celsius-fok volt a Bükk-fennsíkon, a Mohos-töbörben.


Azt írták, egyre gyakoribbak a zord hajnalok a fennsíkon, és az elmúlt napokban az ország északkeleti felét enyhe fagyok jellemezték, azonban mindeddig a terület viszonylag szeles maradt.

„Elérkeztünk a ma hajnalhoz, amikor a pazar teliholdas éjszaka mellé szélcsend is társult. Ez a már-már romantikus együttállás olyannyira meghatotta a Mohos-töbör – egyben a Zsidó-rét – átfogó mikroklímarendszerét, hogy az állomás eddigi rövid fennsíki karrierjének leghidegebb októberi minimumértékét rögzítette: mínusz 14,5 Celsius-fokot”

– áll a Facebookon közzétett bejegyzésben.

Hozzátették, hogy nem csak a Zsidó-réten volt csípős a reggel, ugyanis a Vörösmeteor-töbörben mínusz 11,8 fokot mértek. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: fietzfotos via Pixabay)