Időjárás – Veszélyes autóba ülni ma reggel

Ónos eső és sűrű köd jellemzi a reggelt az ország keleti felében. 

2024. február 2., 07:28

Szerző:

A változóan felhős idő mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra lehet számítani – írja a HungaroMet. Keleten, északkeleten helyenként tartósabban párás, felhősebb maradhat az idő, és főként arrafelé néhol vegyes csapadék előfordulhat. Késő délutántól, estétől nyugat felől ismét vastagabb felhőzet érkezik. Az északnyugati szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik, keleten és délnyugaton gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 5 és 9 fok között várható, a keleti tartósabban felhős részeken ennél hűvösebb marad az idő. Késő estére -1 és +6 fok közé hűl le a levegő.

Az északkeleti, keleti országrészben képződött köd napközben csak lassan, fokozatosan oszlik fel. A ködös területeken ónos szitálás előfordulhat.

 

Forró szél

A hétvégén nagy területen készülhetünk szeles időre (narancssárgával jelölt terület). Az északnyugati, nyugati szelet erős (> 45 km/h), helyenként viharos széllökések kísérik. Ezzel a széllel ugyanakkor nem hidegebb, hanem enyhébb léghullámok érkeznek, jelentősen megenyhül az idő (az eddigi hidegebb északkeleti tájakon is). Vasárnap már szinte mindenhol 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, sőt akkor már 15 fokot is mérhetünk. 

Szombaton a Dunántúl nyugati, délnyugati tájain számíthatunk a legtöbb napsütésre, majd vasárnap már oda is érkeznek vastagabb felhők, azonban csapadéknak még mindig ott lesz a legkisebb esélye. Emellett arrafelé a légmozgás egyik nap sem lesz jelentős.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Ferenc Isza / AFP)

Tegnap 08:10

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.