Időjárás: néhol még szükség lesz az esernyőkre

Eseménytelen lesz az időjárás szombaton, csak néhol számíthatunk zivatarokra.

2024. június 28., 18:27

Szerző:

Meglehetősen izgalommentes időjárás várható a hétvége kezdetén. Szombaton hajnalban ugyanis mindenütt megszűnik a csapadéktevékenység, ezzel együtt a felhőzet is jelentősen csökken, reggelre az ország legnagyobb részén kiderül az ég – közölte előrejelzésében a HungaroMet. Foltokban köd képződhet. Gyenge marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 22 fok között alakul.

Nap közben aztán a sok napsütés mellett elsősorban az ország északkeleti harmadában lehet erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és elsősorban ott képződhetnek záporok, zivatarok, másutt legfeljebb egy-egy helyen alakulhat ki konvektív csapadék. A zivatarokat leszámítva mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között alakul.

Másodfokú riasztást adtak ki az időjárás miatt

Elsőfokú riasztást adott ki a HungaroMet felhőszakadás veszélye miatt az északi, északkeleti megyékben alakulhatnak még ki néhol zivatarok a déli, délutáni órákban, másutt ennek egészen kicsi az esélye. A zivatarokat ezen a napon is kísérheti felhőszakadás, viharos kifutószél, valamint apró szemű jég.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, a viharos időjárás idején az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat – kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt – érdemes védett helyre vinni. Azt tanácsolták, hogy ha valakit autóvezetés közben ér a felhőszakadás, akkor lassítson, vagy lehetőség szerint álljon meg, amíg a heves zivatar elvonul. Felhívták a figyelmet továbbá arra, hogy ahol villámárvíz alakul ki, ott már bokáig érő vízfolyás is ledöntheti az embert a lábáról.

Azt kérik, ha valaki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: 168 archív)