Havas és ónos esőre adtak ki figyelmeztetést

Északkeleten havas eső előfordulhat, a magasabban fekvő helyeken átmeneti gyenge ónos eső is lehet.

2023. november 18., 17:36

Szerző:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Várható időjárás az ország területén vasárnap éjfélig:

Éjszaka a keleti országrészben csökken a felhőzet, miközben nyugat felől vastagabb felhőtakaró érkezik, ami vasárnap napközben kelet felé halad, ebből elszórtan eső, zápor, északkeleten havas eső előfordulhat, a magasabban fekvő helyeken átmeneti gyenge ónos eső is lehet. Vasárnap délutántól nyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet, majd gomolyfelhők képződnek, ezekből zápor előfordulhat. Az északkeleti országrészben borult marad az idő. Éjszakára mérséklődik a légmozgás. Vasárnap a délire forduló szél csak néhol élénkül meg.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -4 és +1 fok között várható, a fagyzugokban ennél hidegebb is lehet.
A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap általában 4 és 11 fok között valószínű, de északkeleten ennél néhány fokkal alacsonyabb lesz.

Időjárási helyzet Európában:

Kontinensünk időjárását főként anticiklonok határozzák meg. A Skandináv-félszigeten és főként annak az északi felén már javában beköszöntött a tél: a hőmérséklet sokfelé délután sem éri a -5, helyenként a -10 fokot sem. Ez elsősorban a területen lehullott hónak köszönhető, a hóréteg vastagsága arrafelé 10-30 cm között alakul. Dél, délnyugat felé haladva egyre magasabb hőmérsékleti értékek a jellemzőek, Spanyolország déli felén, valamint Szicíliában egy-egy helyen 25 fok feletti csúcsértékeket regisztráltak. Változatosabb az idő a Balkán-félszigeten, ahol egy ciklon örvénylik, és hatására helyenként jelentős mennyiségű csapadék hullik; síkvidéken döntően eső, de a magasabb hegyvidéki tájakon a hó a meghatározó csapadékforma. Egy alacsonynyomású rendszer éri el a Brit-szigeteket is, ezért egyre többfelé ered el az eső azon a területen. A Kárpát-medence időjárását szombaton még a Balkán-félszigeten örvénylő ciklon, és annak a hátoldalán áramló hidegebb levegő alakítja, vasárnap már az utóbbi ciklon okoz felhős, elsősorban az északkeleti részeken csapadékos időt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Frames For Your Heart / Unsplash.com)