Időjárás: Ismét a nyakunkba kapunk egy adag szaharai port

Az időjárás a következő napokban nem kedvez azoknak, akik kocsimosást terveztek húsvét előtt.

2024. március 26., 20:32

Szerző:

Az időjárás előrejelzések szerint szerdára virradóan még az északi területeken számíthatunk enyhe fagyra, de napközben már 20 fok fölé emelkedhet a levegő hőmérséklete – írja a met.hu. Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint melegfronti hatással számolhatnak az arra érzékenyek. Ez fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot okozhat. Hamarabb elfáradhatunk, kifáradhat a szervezet, így a teljesítőképességben is csökkenés tapasztalható.

Szerdán változó vastagságú és mennyiségű felhőzetre számíthatunk, de átmenetileg nagyobb területen is erősen felhős lehet az ég. Csapadék nem valószínű, legfeljebb elvétve fordulhat elő jelentéktelen mennyiségű eső. A déli, délkeleti szél élénk, sőt helyenként erős marad. A hőmérséklet hajnalban döntően 4 és 10 fok között alakul, de a szélvédett, az éjszaka első felében még derült északkeleti tájakon fagypont körüli értékek is előfordulhatnak.

Napközben számottevő csapadék nem valószínű, késő délutántól, estétől azonban délnyugat felől a Dunántúlon egyre többfelé várható eső, zápor, délnyugaton néhol zivatar is kialakulhat. A délkeleti, déli szél többfelé megerősödik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 23 fok között valószínű, az Északi-középhegység északi oldalán lesz a leghűvösebb.

Ismét a nyakunkba kapunk egy adag szaharai port

A meleg mellé szaharai por is jár, és sáros eső is kialakulhat  – írta az Időkép. A szakportál szerint azonban nem kell izgulnunk, húsvét előtt még megejthetünk egy autómosást.

A mediterrán térségéből fölénk áramló szubtrópusi légtömegbe nagy mennyiségű szaharai por is belekerült, ami újra esélyt ad a sáros eső kialakulásának. Az Időkép előrejelzése szerint a legtöbb por a szerda este érkező hidegfronttal egyszerre áramlik hazánk fölé, így könnyen átfedésbe kerülhet a front csapadékrendszerével.

Szerdáról csütörtökre virradóra tehát nagy eséllyel fordulhat elő sáros eső, csaknem az egész országban. A húsvét előtti kocsimosásra leghamarabb csütörtök délután érdemes sort keríteni, addigra ugyanis a porfelhő java már tőlünk keletre fog elhelyezkedni, így ekkor már kisebb eséllyel hagyhat nyomot az eső autónkon. Ha azonban igazán biztosra akarunk menni, akkor válasszuk a pénteket. A legjobb időjárási körülmények ugyanis ekkor állhatnak fenn: nem lesz csapadék, sütni fog a nap, és meleg délnyugati szél fog fújni – olvasható a meteorológiai portál cikkében.

(Kép forrása: Göcző Nóra / 168)