Megérkezett az előrejelzés: viharos erejű szél és jégeső jön

Péntek délutántól elromlik az idő, a hétvégi kirándulási terveket keresztül húzza egy front.

2023. szeptember 22., 12:10

Szerző:

Pénteken késő délutántól, estétől előbb a Dunántúl északnyugati felén, éjjel már a középső tájakon is kialakulhatnak zivatarok (reggelig a Tiszántúlon a legkisebb eséllyel), amelyeket viharos, 60-80 km/h-ás széllökés, 1-2 cm-es jég és felhőszakadás kísérhet. Egy-egy heves zivatar is lehet 80 km/h feletti szélrohammal és nagyobb méretű jéggel – közölte a met.hu.

Szombaton elsősorban a Dunától keletre és a Dunántúl délkeleti részén alakulhatnak ki délről, délnyugatról, észak, északkelet felé mozgó zivatarok, amelyekhez felhőszakadás (ált. 25-50, néhol > 50 mm), viharos széllökés (60-85 km/h), és jégeső (1-3 cm) társulhat. Heves zivatar is valószínű, amelyet károkozó szélroham (> 90 km/h) és nagyméretű jég ( > 3-4 cm) kísérhet. Szombat napközben, este gyors mozgású zivatarrendszerek is létrejöhetnek, amelyek nagyobb területen okozhatnak károkozó szélrohamokat.

Az időjárási helyzet függvényében szombaton (főként napközben, este) a piros fokozatú riasztás is kiadásra kerülhet!

A Dunántúlon és kisebb eséllyel a Duna vonalának tágabb térségében területi átlagban is nagy mennyiségű csapadékra van kilátás. A legtöbb eső várhatóan egy délnyugat-északkelet tengely mentén jön létre, a tengely pontos helyzete azonban jelentős bizonytalansággal terhelt. Az említett területen a lehulló csapadék mennyisége szombaton általában 15 és 45 mm közé becsülhető, de lokálisan ennél jóval több (akár > 60-70 mm) is hullhat.

(Kiemelt kép: Pexels)