Napos idő, helyenként zivatar várható a hétvégén

Mutatjuk, hol nem lesz felhőtlen a vasárnapi időjárás.

2023. június 3., 16:22

Szerző:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Várható időjárás vasárnap éjfélig:
----------------------------------
Szombaton többnyire napos idő várható gomolyfelhőkkel, de a Dunántúl egyes részein több lehet a felhő. Éjszaka általában derült időre van kilátás, de a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten lehetnek felhősebb területek, itt néhol záporeső is előfordulhat. Vasárnap napközben is ezeken a helyeken, illetve az északi területeken lehet összefüggő a felhőtakaró, másutt többnyire gyengén felhős, napos idő várható. Ekkor a Tiszántúl északi felén, illetve a Dunántúl északi és nyugati részén alakulhat ki helyenként eső, zápor. Napközben többfelé megélénkül, szombaton az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén meg is erősödik az északi, északkeleti szél. Éjszaka átmenetileg mérséklődik a légmozgás.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8, 15 fok között alakul, de a hidegre érzékeny helyeken ennél több fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 22 és 27 fok között valószínű.

Időjárási helyzet Európában:
----------------------------
A Brit-szigetek felől anticiklon nyúlik be a kontinens fölé, aminek hatására a kontinens északnyugati részén többnyire napos, száraz idő van. A magasnyomástól északra időjárási frontok vonulnak, ami miatt a Skandináv-félszigeten már többfelé fordul elő csapadék. Keletebbre, a Kelet-európai-síkság felett ciklon helyezkedik el, amelynek hidegfrontja a Kárpátokig húzódik. E front mentén keskeny sávban felhős az ég, és több helyen fordul elő zápor, zivatar. A fent említett anticiklontól délre labilis rétegződésű légtömeg helyezkedik el, ezért a szárazföldi területeken (nagyobb számban a hegyekben) záporok, zivatarok alakulnak ki, amelyeket néhol felhőszakadás és jégeső is kísér.
Vasárnap estig a Kárpát-medence fölé kissé nedvesebb légtömegek érkeznek, általában napos időre van kilátás, északnyugaton viszont összeállhatnak a felhők.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.