Tovább tombol a kánikula, kiadták az esőfokú figyelmeztetést is

Marad az augusztusi forróság. 

2021. augusztus 14., 06:20

Szerző:

Szombat hajnalra kisebb körzetekben lehet felhősödés, és helyenként egy-egy zápor is kialakulhat. Jellemzően gyenge, változó irányú légmozgás várható. A hőmérséklet hajnalban 13 és 21 fok között alakul, de az alföldi homokhátságokon és az északi völgyekben ennél néhány fokkal hidegebb is lehet. Leghamarabb jövő hét közepén számíthatunk enyülésre  – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-előrejelzéséből.

Az országos tisztifőorvos a hőségriasztást rendelt el. A másodfokú riasztás szombat 0 órától hétfő éjfélig van érvényben. A nagy meleg miatt már tegnap is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést az ország délnyugati felére, ahol a napi középhőmérséklet 25 fok felett alakul. A hétfő esti frontig pedig kitart a forróság, vasárnap és hétfőn a déli megyékre már másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.