Időjárás: csütörtökön kiderül az ég, de szélvihar is várható

Az évszakhoz képest meleg idővel és sok napsütéssel kecsegtet a csütörtöki időjárás.

2024. szeptember 25., 17:07

Szerző:

A HungaroMet előrejelzése szerint a zárt felhőzet és a csapadékzóna a Tiszántúlt is elhagyja, az ország többi részén a gomolyfelhőkből előfordulhat kevés helyen zápor, esetleg zivatar, majd késő estére mindenütt megszűnik a csapadék. Éjszaka nyugat felől fátyolfelhőzet vonul fel, amely csütörtöki időjárás során az ország északi megyéiben időszakosan vastagabb lesz, illetve gomolyfelhők is képződnek.

Az ország nagy részén azonban többórás napsütés várható. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szél ma több helyen lesz élénk, éjszakától az Észak-Dunántúlon, holnap napközben országszerte erős, az ország északnyugati felén többfelé viharos.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11, 17 fok között alakul, de a szélcsendes, kevésbé felhős helyeken hidegebb lesz.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 22, 28 fok között várható.

A szél miatt citromsárga riasztás lesz érvényben a csütörtöki időjárásra vonatkozóan

Csütörtökön a délelőtti óráktól főként az Észak-Dunántúlon viharossá fokozódik a délnyugati szél, ezért citromsárga riasztás van érvényben. A legerősebb széllökések – kiemelten a szélre érzékeny helyeken – a 75-80 km/h-t is elérhetik.

Az Időkép információi szerint csütörtökön időjárási front nem lesz felettünk, de a magasban zajló melegedés hatására az érzékenyek körében gyenge melegfronti jellegű tünetek jelentkezhetnek.

Emiatt fejfájás, migrén, fáradényokság, tompaság, dekoncentráltság egyaránt előfordulhat, és felerősödhetnek a gyulladásos jellegű panaszok, vérnyomásproblémák is jelentkezhetnek.

A szeles idő miatt viszont tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, illetve ingerlékenyebbek, nyugtalanabbak lehetünk.

Helyenként hűvösen indul a reggel, emiatt felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi bántalmak is a reggeli órákban.

A reggeli órákban nagy lesz a megfázásveszély, emiatt ajánlott a réteges öltözködés.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)