Szombaton szép időben vághatjuk a gyújtóst másnapra

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 23 és 28 fok között várható, de északkeleten kissé alacsonyabb értékek is lehetnek.

2023. október 13., 17:35

Szerző:

Gyengén, helyenként közepesen felhős idő lesz. Hajnalban néhol, elsősorban északkeleten, valamint az Alpokalján köd képződhet.

Szombaton az ország döntő részén derült, gyengén felhős lesz az ég, majd késő délutántól északnyugaton megnövekszik a felhőzet, és ott estétől kisebb eső, zápor is előfordulhat.

A többnyire gyenge vagy mérsékelt déli, délnyugati szelet a Dunántúlon egyre többfelé élénk lökések kísérik. Szombat délutántól pedig egyre nagyobb területen fordul át északnyugatira a szél-

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16 fok között alakul, de északkeleten ennél pár fokkal hűvösebb is lehet.
A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 23 és 28 fok között várható, de északkeleten kissé alacsonyabb értékek is lehetnek.

Időjárási helyzet Európában:

A Földközi-tenger térségében anticiklonális hatások a jellemzőek, arrafelé derült, száraz, meleg az idő. A legmelegebbet Spanyolországban mérték, ahol a hőmérséklet helyenként 35 fok közelébe emelkedett.

Ezzel szemben a Brit-szigetek, Skandinávia, illetve a Kelet-európai-síkság térségében ciklonok örvénylenek, ezek frontjai mentén felhős, csapadékos az időjárás. A legnagyobb csapadékmennyiséget a Brit-szigeteken mérték, 50 mm-t. A Skandináv-félsziget északi részein már havazás is előfordult.

A Kárpát-medence időjárását szombat estig alapvetően anticiklon határozza meg, majd szombat késő délután egy hidegfront éri el az északnyugati országhatárunkat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Októberi napsütés a drezdai Albrechtsberg-kastély parkjában 2022. október 5-én. Fotó: Robert Michael / DPA / AFP)