Idén nyáron a belföldi nyaralás lesz a sláger

Háromból két ember Magyarországon szeretne nyaralni idén, most is a Balaton lesz a legnépszerűbb célpont – állítja egy friss felmérés.

2021. április 12., 15:05

Szerző:

Az Everguest turisztikai tanácsadó cég és a Tárki kutatásában olyan személyeket kérdeztek, akik legalább egyszer voltak nyaralni az elmúlt két évben.

Kiderült, amennyiben visszaszorul a koronavírus-járvány, a válaszadók 10,7 százaléka külföldre, 40,2 százaléka belföldre utazna, ezzel szemben 18,4 százalékuk otthon maradna.

Továbbra is a Balaton a legkedveltebb desztináció: a nyaralni vágyók 67,1 százaléka a magyar tengerhez készül idén nyáron. Ugyanakkor Budapest is kedvelt célponttá vált a belföldi turisták számára, hiszen minden ötödik magyar utazó a fővárosba menne kikapcsolódni.

Akár több mint 1 millió magyar belföldi vendégre is számíthat idén Budapest, ehhez viszont a szakmai és állami szervezetek megfelelő együttműködése szükséges – jelezte a közleményben Belán Miklós, az Everguest ügyvezető igazgatója.

A szakember szerint véglegesen bezár több szálloda és étterem is a hosszan tartó lezárások miatt. Ugyanakkor alkalmazkodnia kell a turisztikai ágazatnak a belföldi vendégkörhöz, ami az árak csökkenését hozza.

A közvélemény-kutatások és a szakemberek egyaránt azt prognosztizálják, hogy idén nyáron  óriási lesz az utazási kedv, a magyarok pedig belföldön is hajlandóak lesznek többet költeni.

(Kiemelt kép: 168.hu | Karancsi Rudolf)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.