HVG: A kormány tessék-lássék teljesít az uniós elvárásokat, hiába állt fel a monitoringbizottság

Hiába ígértek fűt-fát a Helyreállítási tervben, sok esetben látszatintézkedések történnek.

2023. augusztus 15., 11:44

Szerző:

Magyarország kormánya az uniós helyreállítási alap forrásaihoz való hozzáférés érdekében vállalta, hogy legalább nagyjából elhárítja a jogállamisággal kapcsolatos kifogások alapját képező veszélyforrásokat, rendbe teszi az adórendszert, az egészségügyet, az oktatást vagy az energia- és a vízgazdálkodást.

Két éve nyújtotta be a magyar kormány a Helyreállítási tervet (HET), amelyben rengeteg vállalást tesz, a megvalósításukkal azonban nem siet, sok esetben nem is titkolva, hogy a reform kimerül egy hatástanulmány elkészítésében. Az Orbán-kormány gyakorlatilag csak azokon a területeken hajlandó lépni, amelyeken nem tud kitérni a Brüsszelnek tett ígéretek teljesítése elől.

A tervet egy monitoringbizottságnak kellene ellenőriznie. Ennek tagjait július közepére kiválasztották, bizottsági ülést azonban még nem tartottak. A civil tagok pedig arra panaszkodnak, hogy csak azokat a dokumentumokat adják át a részükre, amelyeket egyébként is nyilvánosságra hoznának.

A HVG360 cikkében rámutat, vannak hiányosságok a közpénzek átláthatóságával, illetve, hogy hol kereshetjük Mészáros Lőrinc szerződéseit az állammal, hogyan áll a nyugdíjrendszer reformja, milyen „szent teheneket" áldozott be a kormány, és hogy hol tart a függetlenedés az orosz energiától.

(Kiemelt képünkön: Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió (EU) csúcstalálkozóján 2022. március 25-én. fotó: JOHN THYS / AFP)